Преди около седмица стана ясно, че Датските тайни служби са съдействали на Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA) в шпионирането на лидерите на ЕС. Сред имената на подслушваните изпъква това на германския канцлер Ангела Меркел и президента Франк-Валтер Щайнмайер. Тази информация обаче едва ли е изненада за хората, следящи събитията.

Разкритията на Сноудън

Най-голямата новина на 2013 година може би бе свързана с разкритията на Едуард Сноудън. ИТ специалистът, работещ в Агенцията за национална сигурност на САЩ, разкри глобална програма за следенето на милиони хора по целия свят.

Едуард Сноудън разкри колко лесно е да се подслушва и следи всеки един човек на планетата

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Първоначално той хвърли светлина върху програмата PRISM, която позволява достъп до акаунтите на потребителите в Google и Yahoo.

Впоследствие се разкри и секретна съдебна заповед, изискваща телекомът Verizon да предава на NSA ежедневно милиони телефонни записи на американски граждани. Сноудън извади наяве и програмата XKeyscore, аналитичен инструмент, който дава възможност за следене на "почти всичко направено от човек в интернет".

Следващото голямо разкритие на Сноудън бе свързано с програма, която е насочена към подслушването на политическия елит на ЕС.

"Аз, седнал на бюрото си бих могъл да подслушам вас, вашия счетоводител, окръжен съдия или дори президент, стига да имам личния му имейл", споделя Сноудън.

През 2014 година немският "Шпигел" публикува разкритие как NSA са следели 122 високопоставени лидери. Особен интерес американското разузнаване е проявявало към канцлера Ангела Меркел, като Вашингтон бил проникнал в личния й телефон.

Разкритията на Сноудън предизвикват скандал, защото следенето между съюзници и стратегически партньори се счита за неприемливо.

В гневен разговор с тогавашния американски президент Барак Обама, канцлерът Меркел заявява, че "практиките на NSA напомнят тези на Щази".

Съдебно разследване

Бившият главен прокурор на Германия Харалд Ранге започва разследване по разкритията на Сноудън.

Първоначално той заявява, че "съществуват достатъчно фактически доказателства, че неизвестни членове на американските разузнавателни служби са шпионирали мобилния телефон на канцлера Ангела Меркел".

Паралелно с разследването на главния прокурор германският Бундестаг съставя парламентарна комисия, която да проучи въпроса.

Скоро обаче те се сблъскват с непреодолима трудност - Агенцията за национална сигурност отказва да предостави доказателства и да подпомогне разследванията.

Сноудът разкри как САЩ са подслушвали и оправляващите и опозицията в немския парламент

Снимка: iStock by Getty Images

Харалд Ранге не успява да получи оригинален документ на NSA, доказващ предполагаемия шпионаж, а препис, пресъздаден по паметта. Това обаче се счита за недостатъчно доказателство в съда.

В крайна сметка разследването се оказва блокирано и не успява да произведе резултат. Междувременно Меркел и Обама предпочитат да запазят добрите си отношения и спират да коментират въпроса с подслушването.

Правителството на Германия заключава през 2015 година, че "няма надеждни основания" за други обвинения, като например, че чуждестранните разузнавателни служби "незаконно, систематично и масово следят германските телекомуникации и интернет трафика".

Също така, предоставените от Сноудън документи не показват "никакви солидни доказателства за шпионски дейности в или срещу Германия", допълват германските власти преди 6 години.

Журналистическото разследване

В продължение на повече от 5 години темата за подслушването на европейските лидери от разузнаването на САЩ остана забравена.

Дания е един от най-верните съюзници на САЩ в ЕС

Снимка: Forsvarets Efterretningstjeneste

Разследване на датската обществена телевизия DR, оповестено преди около седмица хвърля светлина на детайлите по подслушването на Меркел и други политици от ЕС.

Доклад с кодово име "Операция Дънхамър" разкрива как датското разузнаване е помагало на САЩ да осъществява подслушването.

DR интервюира девет пожелали анонимност източници, за които се твърди, че са имали достъп до класифицирана информация, съхранявана от датското разузнаване.

Заедно с г-жа Меркел, тогавашният германски външен министър Франк-Валтер Щайнмайер и лидерът на опозицията по това време, Пеер Щайнбрюк, също са били обект на "специален интерес" от службите.

Датското разузнаване е помагало и за следенето на лидерите на Франция, Швеция и Норвегия.

Детайлите

Датски историк и експерт в операциите на тайните служби Томас Вегенер Фрийз смята, че разузнаването на Копенхаген е било изправено пред избор с кои глобални партньори да работи по-тясно.

Един от основните подводни оптични кабели в света е бил подслушван

Снимка: MBARI

"Те взеха ясно решение да работят с американците и срещу техните европейски партньори", каза той пред NDR.

"Не става въпрос за приятелства или за морално-етични стремежи. Става въпрос за преследване на интереси", допълва Фрийз.

DR съобщава, че NSA са извличали текстови съобщения, обаждания и са следели целия интернет трафик, включително търсения и чатове, благодарение на партньорството си с Дания.

Шпионирането се е осъществявало чрез подводните оптични кабели, осигуряващи интернет връзка на Швеция, Норвегия, Германия, Холандия и Великобритания.

База с радари на датското разузнаване, намираща се в северните части на страната

Снимка: Google

За да се улеснят американците е бил построен нов център за данни в датско разузнавателно съоръжение на остров Амагер, южно от Копенхаген. Там са били съхраняване записите, извлечени от американското разузнаване посредством шпионирането на подводния оптичен кабел.

Връзката на Байдън

След новия доклад Едуард Сноудън обяви, че американският президент Джо Байдън е "дълбоко замесен в този скандал".

"Г-н Байдън бе вицепрезидент на САЩ по времето, когато се извършва разкритото шпиониране над европейските лидери", пише Сноудън в Twitter.

От думите му става ясно, че е много вероятно САЩ отново да не пожелаят да разкрият информация относно скандала.

Макар на всеки 4 години да има избори за президент, външната политика и интересите на САЩ по света рядко се променят

Снимка: БТА/АР

Журналисти припомнят, че президентът Обама категорично отказа да подпише споразумение за забрана на двустранното шпиониране - както с Германия, така и с Франция.

Сноудън отбелязва, че Демократическата партия и администрацията на Обама са били много по-активни в подслушванията и са се възползвали от новите технологии и социални мрежи, които не са съществували по времето на Буш.

Голяма част от екипа на Обама днес е част и от администрацията на Джо Байдън, като според анализаторите това едва ли ще доведе до промяна в желанието на САЩ да шпионират не само геополитическите си противници, но и съюзници.

Информацията е сила

Информацията, че големите държави използват малките си съюзници, за да подслушват по-големите си съюзници не трябва да ни изненадва. САЩ, Великобритания, Русия, Китай, Франция, Германия и всички държави от Г-20 имат много развити разузнавателни агенции.

Те непрестанно събират информация, както за враговете, така и за приятелите си. А в света на геополитиката важи максимата "Няма вечни приятели, има вечни интереси".

Информацията е сила, която позволява задействането на различни лостове за налагане на влияние и интереси, а колкото по-голяма и силна е една държава, толкова по-големи и всеобхватни са нейните интереси.

Разузнавателните служби също се възползват от новите технологии

Снимка: Intel

Разкритията на датската телевизия едва ли ще променят нещо. Дори ЕС да проведе много по-сериозно разследване, а европейските политици да осъдят публично подслушването, то в действителност няма да настъпи промяна в политиката и работата на разузнавателните служби.

Подслушването ще продължи, както и съюзът между страните от ЕС и САЩ. Такива са интересите на замесените държави и те едва ли ще се променят скоро.

Единственият полезен извод от ситуацията е за обикновения гражданин и потребител на интернет, който трябва да знае колко лесен за подслушване и следене е той, щом дори Меркел не може да избяга от шпионите.