Милиардерът Илон Мъск е уверил Европейската комисия, че Twitter ще продължи да спазва строгите европейски правила за контрол на незаконното онлайн съдържание. Това заявиха източници от ЕК пред Ройтерс, след като като миналата седмица социалната мрежа стана негова собственост и той пое управлението й, предава БТА.

Мъск е заявил пред еврокомисаря Тиери Бретон, който отговаря за вътрешния пазар, че планира да се съобрази със законодателството в блока по отношение на незаконното съдържание.

Самоопределящият се абсолютист (пълен привърженик - бел. ред.) по отношение на свободата на словото се е съгласил да проведе среща с Бретон, който е и бивш френски финансов министър, през следващите седмици, посочиха неназовани представители от ЕС пред Ройтерс.

Разговорът дойде, след като Бретон обърна внимание в петък, че социалната мрежа трябва да изпълнява законодателството на Общността.

"В Европа птицата (прави сравнение със символа на социалната мрежа - малка птица - бел. ред.) ще лети според нашите правила", написа Бретон в Twitter в петък.

Уверенията на Мъск изглежда предполагат прагматично отношение от главния изпълнителен директор на производителя на електрически автомобили Tesla, който преди това изрази желанието си Twitter да има по-малко ограничения върху съдържанието, което може да се публикува, отбелязва Ройтерс.