Компанията-майка на Facebook, Meta, е на път да пусне базирани на AI чатботове, които имат за цел да привлекат потребителите обратно към огромната социална мрежа, съобщава Financial Times.

Компанията ще внедри AI-ботовете и във все още развиващата се метавселена.

Чатботове ще могат да разговарят едновременно с милиардите потребители на платформата по реалистичен начин, като приемат различни "персони". Например, изкуствен интелект на Ейбрахам Линкълн може да ви научи за премахването на робството, докато туристически съветник може да ви разкаже за най-новите и най-добрите дестинации за сърфиране.

AI-ботовете обаче ще са насочени и към самотни и изолирани хора. Те ще могат да се развиват съответствайки на интересите на потребителите. Именно тук Meta ще се опита да извлече печалба от новата си идея, защото чатботовете ще могат да се ползват и за реклами.

"След като потребителите взаимодействат с чатбот, той наистина излага много повече от техните данни на компанията, така че компанията да може да прави каквото си поиска с тези данни", каза Равит Дотан, съветник по етиката на изкуствения интелект в университета в Питсбърг

Има обаче много неща, които все още не знаем за нахлуването на Facebook в чатботовете с изкуствен интелект.

Вътрешен източник казва пред FT, че Зукърбърг "прекарва цялата си енергия и време в измисляне на" чатботове за аватари, които биха могли да чатят с потребители в метавселената в дългосрочен план".

Не трябва да се изключва вероятността технологията да направи хилядите фалшиви профили в социалната мрежа "по-истински". Според анализаторите обаче Facebook трудно ще върне младата аудитория с въвеждането на AI-чатботове.

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО