Microsoft започна да уведомява потребителите за предстоящото прекратяване на поддръжката на операционна система Windows 7. Компанията препоръчва на ползващите остарялата ОС да си купят нов компютър с Windows 10, предава technews.bg.

Срокът за поддръжка на Windows 7 изтича на 14 януари 2020 г. След тази дата Microsoft ще престане да оказва техническа помощ, а актуализациите на системата от Центъра за обновяване на Windows ще станат недостъпни, припомня MSPowerUser.

Microsoft настоятелно препоръчва на потребителите да преминат към Windows 10 преди януари 2020 г., за да могат да получават винаги необходимата помощ и техническа поддръжка, става ясно от официално изявление на компанията.

След прекратяване на поддръжката операционната система Windows 7 ще продължи да работи, но устройствата под нейно управление ще станат по-уязвими за вируси и други атаки.

Най-добрият начин за обезпечаване на сигурността в бъдеще ще стане ползването на Windows 10, казват от компанията. А Windows 10 е най-добре да се използва на нов компютър, уточнява Microsoft. Макар че актуалната ОС може да се инсталира и на стар РС, това изглежда не е препоръчително.

По данни на NetMarketShare, през февруари 2019 г. пазарният дял на Windows 10 е намалял с 0,6% спрямо януари и възлиза на 40,3%. Делът на Windows 7 в същото време се е покачил от 37,19% до 38,41%.

Към края на март съотношението обаче е 43,62% към 36,52% в полза на Windows 10.