Мюсюлмани от народа Рохинга обявиха, че ще съдят социалната мрежа Facebook и нейната компания-майка Meta. Делото е свързано с геноцида върху индоарийския народ, населяващ Мианмар.

Съдебни действия вече са започнати в САЩ и Обединеното кралство. Искът е за общо 150 милиарда щ. долара. В него се посочва, че алгоритмите на социалната мрежа са засилили речта на омразата и платформата не е успяла да премахне публикации, подстрекаващи към насилие. С това, според рохингите, тя е подпомогнала масовото изтребление в азиатската държава.

В групова жалба, подадена в Северния окръжен съд в Сан Франциско, се казва, че Facebook е "искала да изтъргува живота на хората от народа Рохинга". А целта е била по-добро навлизане на пазара в малката страна в Югоизточна Азия.

Социалната мрежа се появи в Мианмар през 2011 г. и бързо доби голяма популярност. Компанията призна през 2018 г., че не е направила достатъчно, за да предотврати подбуждането към насилие и речта на омразата срещу мюсюлманското малцинство. А независим доклад, поръчан от нея, установи, че "Facebook се е превърнал в средство за тези, които се стремят да разпространяват омраза и да причиняват вреда".

Броят на убитите през 2017 г. по време на военните операции на Мианмар е над 10 000, според медицинската благотворителна организация Médicins sans Frontières. Сега около 1 милион рохинги живеят в бежанския лагер в Кокс Базар, в югоизточен Бангладеш.

Засега делото на Обединеното кралство има около 20 ищци, докато в САЩ груповият иск вероятно ще представлява приблизително 10 000 рохинги в страната. От Meta все още не са коментирали новината за съдебните действия.