Нови технологии като виртуална реалност, блокчейн и изкуствен интелект навлизат все по-бързо в сегмента на изработка на сайт. Същевременно стартирането на проекти става все по-достъпно, а броят на онлайн бизнесите, чиито собственици не са програмисти и нямат сериозен опит с уеб технологиите нараства с бързи темпове. Това от своя страна увеличава търсенето на уеб дизайнерски екипи с опит.

Това са само част от най-значимите тенденции, които ще доминират в сегмента на уеб дизайна и уеб разработката през тази година, според екипа на българската компания Mint Soft. Ето какви са прогнозите на нейните специалисти за развитието на бранша през следващите месеци.

По-изчистени дизайни

Времето на сложните и претрупани с ефекти дизайнерски решения в интернет отминава и през последните месеци се засили търсенето на по-изчистени визии. Тенденция, която ще се засили през тази и следващата година. Тя беше вдъхновена от някои от най-популярните сайтове в света, включително и Google, а все по-често е предпочитана и от родните уеб предприемачи.

Нараства търсенето на специалисти и екипи с опит

Платформи като WordPress направиха създаването на сайтове изключително достъпно и това парадоксално доведе до нарастващо търсене на уеб специалисти и компании, специализирани в областта.

"Причината за този неочакван за мнозина ефект е, че отворените платформи все пак имат своите сериозни ограничения и винаги се налага да привлечеш към проекта и специалисти с опит в тази сфера. Ролята на тези платформи е, че направиха стартирането на нови уеб проекти много по-широко разпространено, което през последните години привлече редица предприемачи към онлайн сектора. С развитието на техните проекти обаче те все по-често имат нужда от доработки или от изцяло нови по-качествени сайтове, при което ролята на опитните професионалисти в бранша е от ключово значение", споделят още от екипа на Mint Soft.

По-комплексни електронни магазини

През последните години мнозина у нас стартираха нови онлайн магазини, привлечени от ниския праг за започване на такъв проект. Постепенно обаче някои от тези сайтове се разрастнаха, конкуренцията се усили и все повече уеб предприемачи започнаха да обръщат внимание на фактори като надеждност, качествен дизайн и ползваемост, оптимизация за търсачки, маркетинг и логистика. В резултат много от магазините тепърва ще стават по-функционални и удобни, ще включват повече интеграции и възможности. А това от своя страна ще увеличи важността на опитните уеб разработчици.

Влиянието на мобилните приложения - Progressive web apps

Разпространението на смартфоните и мобилните приложения е друг изключително динамичен тренд, който през последните години предефинира дигиталното пространство. Mobile first и риспонсив дизайнът вече отдавна са навлезли като принципи в уеб разработката. Тя обаче тепърва ще търпи влияние от мобилния бранш с навлизането на технологии като progressive web apps, които прехвърлят към уеб среда някои от възможностите на native приложенията за телефони. Сред предимствата на този подход са нови функции като Push Notifications, възможности за работа офлайн, независимост от свързаността и от избора на браузър и др.

Изкуствен интелект и машинно обучение

Artificial Intelligence е бързо развиващ се клас технологии, който предстои да навлиза в почти всички софтуерни браншове и уеб разработката не прави изключение. Чатботове, машинно обучение, анализ и прогнозиране поведението на потребителите - това са само част от инструментите, които предстои много скоро да предефинират начина, по който уеб платформите взаимодействат с потребителите.

Нови регулации

Интернет вече е в полезрението на политиците и за добро или лошо този процес е необратим. В резултат нови европейски регулации като GDPR, както и национални такива като спорната Наредба Н-18 на НАП тепърва ще оказват влияние върху начина, по който работят онлайн компаниите. Затова и очакванията са през тази година този тип законодателни инициативи да оказват още по-сериозно влияние върху уеб бранша. Екипът на Mint Soft предлага уеб платформи, съобразени изцяло с GDPR.