Хакерите могат да имат пълен достъп до всичко в телефоните на потребителите, имащи инсталирано приложението WhatsApp, написа създателят на Telegram Павел Дуров.

"Това стана възможно чрез проблем със сигурността, разкрит от самия WhatsApp миналата седмица. Всичко, което един хакер трябваше да направи, за да контролира телефона ви, беше да ви изпрати злонамерен видеоклип или да започне видео разговор с вас в WhatsApp", допълва Дуров.

"Вероятно си мислите "Да, но ако актуализирах WhatsApp до най-новата версия, аз съм в безопасност, нали"? Истината обаче е друга", допълва Дуров.

По думите му всяка година научаваме за някакъв проблем в WhatsApp, който излага на риск всичко на устройствата на техните потребители. Това означава две неща. Първото е, че наличието на нов пропуск в сигурността е почти гарантирано. Второто е, че това най-вероятно са умишлено заложени задни вратички за достъп до устройствата на потребителите.

"Няма значение дали сте най-богатият човек на земята - ако имате инсталиран WhatsApp на телефона си, всички ваши данни от всяко приложение на вашето устройство са достъпни. Джеф Безос установи сам това през 2020 г. Ето защо изтрих WhatsApp от моите устройства преди години. Инсталирането му създава врата за влизане в телефона ви", споделя Дуров.

Той казва, че не прави разкритието си като евтина реклама на Telegram, който вече има над 700 милиона потребителя. Причината е свързана с желанието за по-голяма осведоменост и защита на личните данни.

Дуров нарича WhatsApp "инструмент за наблюдение", който функционира като такъв от 13 години.