Приложенията за смартфони Snapchat, Youtube и дори Gmail са се сринали, като достъпът до тях е бил невъзможен за няколко часа, съобщава TechCrunch. Засегнатите потребители са били предимно на територията на САЩ и Япония.

Проблемът е продължил няколко часа, като от Google са успели да го отстранят бързо и в момента няма данни за проблеми. Причина са били претоварвания в сървърните центрове, базирани по източното крайбрежие на САЩ. Те отговарят за тъй наречените облачни услуги, в които всъщност се пази голяма част от информацията на приложенията.

Претоварването е повлияло негативно и на работата на приложения на други компании, които използват услугите на Google. Функционирането на Pokemon Go, Uber, Uber Eats, Vimeo и Discord е ставало по-бавно от обикновеното.

В България липсват засегнати от срива потребители, а в Европа те са доста малко. Въпреки това сривовете показват, че огромното количество информация, което пазим за по-надеждно в "облака", не е напълно застраховано от проблеми.

Проблем със сървърите или продължителна авария в местността, в която е базиран центърът за данни, могат да доведат до невъзможност от използване на облака или проблеми с услугите, които го използват.