Браншови организации на разработчиците на софтуер в Русия предупредиха с писмо премиера Михаил Мишустин, че в периода 2020-2021 г. около 10-15 хиляди ИТ специалисти могат да напуснат страната, съобщават местни медии, предава technews.bg.

"Индустрията за разработка на софтуер е високо интелигентна индустрия, с висок праг на влизане, създаваща технически сложни продукти, за които са нужни години, а в случай на фалит на компаниите възстановяването им ще бъде изключително трудно или невъзможно", се казва в писмото, подписано от Наталия Касперская - председател на асоциация "Отечествен софт" и Валентин Макаров - председател на асоциация "Руссофт".

Като се вземе предвид, че фондът за заплати е около 80% от разходите на ИТ компаниите, рецесията в отрасъла ще доведе до намаляване на персонала, предупреждават авторите на писмото, цитирани от РБК.

Според скорошна анкета, средните приходи на руските разработчици на софтуер през май са намалели почти наполовина, в сравнение със същия период на предходната година, а повече от 10% от компаниите съобщават за спад от над 90%.

За да подкрепят ИТ индустрията, Касперская и Макаров молят правителството да я признае за засегната от пандемията, което ще даде на компаниите достъп до предприетите от правителството мерки за подпомагане на бизнеса.

Двете асоциации настояват още за отлагане на плащането на осигурителни вноски и данък върху доходите на физическите лица от компаниите, произвеждащи ИТ продукти, през 2020 г. и за периода 2021-2024 г., както и за подпомагане и/или субсидиране на държавното потребление на местни ИТ продукти.

По-рано браншовите асоциации предлагаха на Министерството на съобщенията различни варианти за подкрепа на ИТ индустрията. Компаниите успяха да получат одобрение за редица мерки, но оттогава съответно правителствено решение не е прието.

В средата на май президентът Владимир Путин обеща, наред с други неща, да разгледа ситуацията в областта на комуникациите и информационните технологии, но засега ИКТ не са включени в списъка на секторите, които са най-засегнати от епидемията.

В началото на май асоциацията Руссофт проведе проучване сред ИТ компаниите относно плановете им за намаляване на персонала. 15% от анкетираните признават, че планират да съкратят повече от 10% от служителите си, а общо 42% планират съкращения.

Според Валентин Макаров, около 20-25 хиляди души могат да загубят работата си заради кризата, докато годишното увеличение на броя на програмистите, главно от редиците на завършилите образование, е 15-17 хиляди души.

"Годишното увеличение на броя на програмистите ще се неутрализира с две трети от напускането на опитни разработчици. Това означава, че през 2020 г. за първи път от всички 17 години на изследване можем да видим спад в износа и, разбира се, спад в продажбите на вътрешния пазар", коментира Макаров.

В същото време представител на услугата за търсене на работа HeadHunter казва, че все още не смята ИТ индустрията за сериозно засегната от пандемията, тъй като не е имало масови съкращения и излизане на ИТ специалисти на пазара през април и май.