В продължение на десетилетие Китай е бил основна мишена на кибератаки, осъществявани срещу общо 47 страни. Хакерските набези са осъществявани от Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA), пише приближеният до властта в Пекин вестник Global Times.

Специалисти по киберсигурност от Китай са заявили, че личния живот и чувствителната информация на стотици милиони хора по света са станали достъпни за разузнавателната агенция.

Китайската компания за онлайн сигурност Internet Security Company 360 твърди, че от 2008 година наблюдава ръст в броя на сложни атакуващи програми. Жертви на хакерите са били водещи китайски предприятия и научни центрове.

"Открихме, че NSA е организирала атаки срещу цели в Китай. Атакувани са всички сектори, включително научноизследователските институти, комуникационните оператори, образованието, военните, космическата промишленост, свързаните с медицината индустрии, както и високотехнологичните компании", споделя експерт по киберсигурност от компанията пред Global Times.

Според консервативни оценки в резултат на атаката милиони компютри са били заразени със шпионски вирус.

Войни от ново поколение

Според вестник "Гардиън" Китай също е осъществявал хакерски атаки срещу цели в САЩ. Сред най-големите успехи на спонсорираните от Пекин хакери е бил пробив в Пентагона. Той изкарал наяве пароли, кодове и ценна информация.

Според CNN в края на 2021 година е имало нов ръст в пробивите, реализирани от Китай.

Кибервойната между Китай и САЩ засега се ограничава в атаки, целящи придобиване на ценна информация. Потенциалът на атаките обаче е много по-голям.

Иран и Израел са в кибер сблъсък, който е способен да причини щети за милиони и да вземе човешки жертви. Атаките целят унищожаване на заводи, блокиране на инфраструктура и отравяне на водоснабдяването.

Страните с развити кибер способности могат бързо да реагират и да се предпазват от различни атаки, както и да осъществяват свои такива.

Липсата на добра подготовка е една от причините за липсата на мащабни кибер атаки, които сериозно да навредят на някоя от воюващите страни в конфликта между Русия и Украйна. Войните в Нагорни Карабах, Сирия и Йемен също се характеризират с липсата на хакери.

Според експертите обаче е много вероятно бъдещи войни да стартират именно с мащабни и парализиращи кибер удари, а хакерите да "имат унищожителната сила на изтребители".