Компанията зад социалната мрежа на Доналд Тръмп заяви, че е набрала 1 милиард долара от инвеститори преди планираното й листване на фондовия пазар.

Trump Media & Technology Group разработва своята социална мрежа Truth Social, която ще стартира в началото на следващата година.

Бившият президент на САЩ реши да създаде своя собствена социална мрежа, след като профилът му бе изтрит от Facebook и Twitter, след протестите и размириците във Вашингтон от началото на тази година. Поддръжниците на Тръмп отбелязват куриозния факт, че лидери на талибаните, както и други мюсюлмански фундаменталисти все още имат профили в Twitter.

Когато Доналд Тръмп бе изтрит от социалните мрежи, той имаше 89 милиона последователи в Twitter, 33 милиона във Facebook и 24,5 милиона в Instagram.

"Набирането на 1 милиард долара изпраща важно послание към Big Tech, че цензурата и политическата дискриминация трябва да спрат", споделя Тръмп.

Социалната мрежа на Тръмп обещава да не позволява "дискриминация въз основа на политическа идеология". Освен социална мрежа, Trump Media & Technology Group планира да предложи и облачни услуги, с които да конкурира AWS на Amazon.com и Google Cloud.

Любопитен факт е, че в началото на годината Amazon изключи сървърите на социалната мрежа Parler, която не наложи цензура на поддръжниците на Тръмп. Parler разчиташе именно на Amazon за своето съществуване в интернет. Днес Parler функционира нормално, но е загубила съществена част от потребителите си.

Миналия месец сенаторът на демократите Елизабет Уорън поиска от Комисията за ценни книжа и борси да разследва Trump Media & Technology Group.