По празниците са били изтрити хиляди видеа от най-голямата платформа за клипове YouTube, свързани с криптовалутите. Без никакво предупреждение или обяснение е заличено огромно количество материали, свързани с работата с тях, анализи, проучвания и прогнози.

Сред засегнатите са не само малки канали, но и канали със стотици хиляди последователи. Според потърпевшите е липсвало, както и да било обяснение от страна на Google. Сред премахнатите видеа има образователни клипове на канали, съществуващи още от 2012 година.

И въпреки че се появиха много теории за това защо са били премахнати видеата, оказа се че това е просто заради грешка в алгоритъма на платформата. Неин представител заяви пред медии, че огромният обем на видео съдържание създава предпоставки за грешни стъпки. И въпреки че понякога съдържание се премахва погрешка, то след това се възстановява, както ще се случи и сега.

Мнозина обаче смятат, че премахването на видеата е съвсем правилно и те не трябва да бъдат възстановявани. В редица страни, включително и в САЩ, за да може човек свободно да създава съдържание за финансови инструменти, валути и т.н. трябва да има специално образование и лиценз.

Свободното говорене за тази деликатна тематика може да е опасно, твърдят специалистите. Въпреки това, YouTube все още няма подобно изискване и изтритите грешно видеа скоро ще бъдат възстановени.