Все повече хора си купуват камери за наблюдение, чрез които да гледат своето дете - докато са на работа, или да хвърлят по един поглед на своето жилище - докато са на почивка. Най-употребявани са те във Великобритания, но именно от там идва притеснителна новина.

Едни от най-употребяваните такива камери са на марката Swann, но експерти разкриват пред Би Би Си, че в тях съществува уязвимост, позволяваща на злонамерени лица лесно да придобият достъп до вашата камера и да гледат записаната картина.

Пропускът в сигурността е толкова голям, че на хакерите дори не им се налага да кракват и въвеждат вашето потребителско име и парола.

Експертите поясняват, че са открили опасността при един от най-новите модели на марката - SWW HD-Intcam, известен и като Swann Smart Security Camera. Пропускът е свързан с облака поддържан от израелската компания OzVision.

От Swann заявяват, че проблемът вече е отстранен, а хакерите не могат да ви шпионират през камерата - поне не и по съществуващия до сега начин. Експертите потвърждават това, но допълват, че откритието им е показателно за сигурността на личните ви данни, които често могат да станат много лесна плячка на хакери, заради фирмени пропуски и бъгове.