Шефът на Facebook Марк Зукърбърг заяви в петък, че най-голямата социална мрежа в света вече е "фундаментално" променена и сега е съсредоточена върху осигуряването на защита срещу манипулация и дезинформация, предава technews.bg.

В края на година, белязана от скандали с течове на лични данни и правителствени разследвания срещу Facebook, Зуки заяви, че е "горд от напредъка", постигнат от екипа му в посока решаване на проблемите на социалната мрежа.

"През 2018 г. моето лично предизвикателство бе да се съсредоточа върху решаването на някои от най-важните въпроси, пред които е изправена нашата общност - било то предпазване срещу намеси в изборите или спиране на разпространението на речта на омразата или дезинформацията, за да се гарантира, че хората имат контрол върху информацията - за да сме сигурни, че нашите услуги подобряват благосъстоянието на хората", заяви босът на своята страница във Facebook.

"Днес ние сме много различна компания от това, което бяхме през 2016 г. или дори само преди година. Из основа променихме нашето ДНК, за да се съсредоточим повече върху предотвратяването на вредите във всичките ни услуги. Систематично изместихме фокуса на голяма част от компанията в посока работа за предотвратяване на вредите", подчерта Зукърбърг.

По неговите думи, сега във Facebook вече има над 30 000 души, "работещи по безопасността". Фирмата инвестира милиарди долари в подобряването на сигурността.

Коментарите на Зуки виждат бял свят точно в края на една година, в която Facebook беше засегната от зловещи разкрития за злоупотреби с лични данни, най-вече от политическата консултантска компания Cambridge Analytica във връзка с изборите в САЩ през 2016 г. Зуки обаче е категоричен, че подобни въпроси около Facebook са "нещо повече от едногодишно предизвикателство". По думите му, калифорнийският гигант сега е в процес на "многогодишни планове за преустройване" на своите системи.

"В миналото не сме се фокусирали толкова много върху тези въпроси, колкото трябва, но сега сме много по-активни", каза той на личната си страница във Facebook.

По-рано тази година - през януари, когато много от проблемите на Facebook все още не бяха пламнали, ръководителят очерта целите си - премахване на злоупотребата и омразата и чуждестранните влияния в социалната мрежа. А в нея участват повече от два милиарда души.

В посланието си в петък Зукърбърг изброи и редица стъпки, предприети през изминалата година в тази посока. Сред тях са партньорства с организации за проверка на фактологията, осигуряване на механизми за прозрачност при рекламите и въвеждане на изкуствен интелект за премахване на вредното съдържание.

Зукърбърг добави, че системите на Facebook вече са изцяло променени, за да помогнат за "подобряване на благосъстоянието на хората" въз основа на проведени по-рано изследвания. Въпросните проучвания правят разграничение между ситуацията, при която хората използват интернет, за да си общуват с други хора - това се счита за позитивно и носещо "благосъстояние" - и ситуацията, при която хората са пасивни консуматори на съдържание.

Така например, една от промените има за цел да намали "вирусните видеоклипове", които се споделят в платформата на Facebook, поясни шефът на социалната мрежа.