Коментари - Хокинг: Черната дупка е врата към друга вселена | IT.dir.bg
назад

Хокинг: Черната дупка е врата към друга вселена

По-скоро хората могат да се измъкват от черните дупки в космоса, отколкото да остават техни пленници.

Обратно в новината

Коментари - Хокинг: Черната дупка е врата към друга вселена | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Никой не е отговорил на простичкия въпрос. Преди големият взрив какво е имало. Казват ни - нищо. Нямало време и пространство. Което звучи глупаво. А друго време и пространство? Щом се разширява вселената, значи има край. Който се отмества. Къде? Къде се отмества? Трябва да е в някакво просранство. Което не е част от вселената. От нашата по-точно. Теорията за безброй вселени отговаря до някъде. Например - нашата вселена е черна дупка в друга вселена.

kamteh

Този не осъзнава,че е станал християнин,преповтаря със свои думи християнската ехзистоционална идеология за живота(за живота след смърта)

Това не е отговор, а поредната теория.

още нищо не знаем само предполагаме . вузможно е да существува всичко от това .дано стигнем до истината. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Оригиналната новина по CNN и BBC беше, че физикът е представил хипотезата, че навлизайки в черна дупка, материята се изменя по начин, които за момента ние не можем да използваме ( наблюдаваме). Той е направил аналогията с изгоряла книга - пепелта е нова форма на тази книга, ние не можем да я четем ( не и без съответната технология), но това не означава, че е изчезнала. Поради това, той е обобщил, че материята преминала през черна дупка не се е загубила, а е приела форма, която ние не можем да разберем с наличните си технологии. В края на презентацията си той е вметнал, че не би се учудил, ако черните дупки са портал към други вселени. Тази си вметка той не е анализирал, или пък защитавал. Всички други доразвивания на това, което той е съобщил ми се струват спекулации. А колко е прав за сегашните си догадки ? Това разбира се е важно, но неясно дори и за самия него. Не виждам нищо лошо от хипотезиране. Всяка хипотеза може да провокира човешкият мозък.

Хокинг, ела че ми требеш!

абе в тоя нет пишещите от всичко разбирали ве......айнщайн пасти да яде....всеки ден има една клика от пишещи които от скука се чудят какви глупости да бръщолевят,да дават мнения,кой красив,кой умен,кой богат,истината е че всички висящи тук и нон стоп коментиращи са си обикновени комплексари и шушумиги.....ако ви чете човек само вие сте съвършени

а ти къв си бе?от всичко разбиращ и всичко коментиращ с отрицателен знак-плювач

Вижте ся, дупка във вратата мое да има, но врата в дупката - нье!

Стивън Хокинг като млад е бил умен и с много добра перспектива като учен. Оказва се, че има множествена склероза, която вече е в много напреднал стадии. Изглежда някой здраво злоупотребява с името му. Въпрос на "бизнес". Това не е наука. Нещата (това не са факти), представени в тази статия/теория са безсмислени. Идеята за това, че черните дупки може да са потрал към други пространства не е нова. Приказките за "оставането" на информацията на хоризонта на наблюдение, холограми и т.н. са просто безумни. Информацията е не-материална. Може някаква информация да се запише на материален носител по един, или друг начин, но информацията сама по себе си не е материална и в този смисъл не се влияе от материалната физика. Поне не по начина, описан в тази теория.

Като не ти изнася това в статията, прочети малко МИЧИО КАКУ-виден физик, завършил Харвард, един от най-добрите в света.

Значи тоя мозък твърди, че може да се пъхнеш в черна дупка голяма примерно колкото портокал или грах - и да останеш цял и жив. Но в същото време Господ не съществува със сигурност, защото не се вписва в купищата му теории. Всяка теория стъпва на други теории (разбирай предположения). Доста тъпо, а. Иначе се пише умен.

Тоя, от скука ли от какво, вече почна съвсем да се гъбарка, не знам какво толкова го боготворят този нещастен човек. НЕприятен е фактът че казва нещо, което се приема за чиста монета и след няколко десетки години като му доскучее пуска нова версия, все едно го е излседвал това експериментално , доказал го е, че не работи и е подобрил работещата си теория. Това са само някакви догадки облечени с математически модели и са сами по себе си абсолютно самоцелни. NOPE!

незнам за черните дупки....но хокинг има голяма черна дупка в мозъка

"незнам" се пише разделено.

Ново изречение се започва с главна буква.

Почти цялата фундаментална наука днес е посветена на хуманизма и на оправданието на греха. Това е необходимо на управниците придобили своят социално икономичекси статус чрез беззаконие за да владеят масите. Те искат толерантно към граха общество. затова търсят животинското проявление в човека. А не Божественото от което се страхуват. Затова обясняват на хората че са животни (гои) а хората на греха вярват в тази нагла лъжа за да угаждат на стастите си. Толкова е тъжно. Днешната фундаментална наука е царството на спекулантите. ЗАтова токлкова се е отдалечила от реалността. Идеята за Бог е забранена - табу в научните среди. Затова тези хора никога стигнат до истината.

С времето физическите недъзи преминават и в психични такива....

Тоя задмина Петричката врачка. И той и мениджърите му правят много повече пари, обаче.

пишете каквото искате,но не показвайте снимката на този!!!

Що бе , ти по-красив ли си? Дай да те видим..

Аз съм млада, висока, с дълга руса коса и дълги бедра.

Всъщност, "черните дупки" се явяват слънца за тази друга вселена. Те, подобно на водовъртеж, засмукват материя от нашата вселена и я излъчват в другата, с другия си полюс. Звездите/"слънцата" пък се явяват "черни дупки" за една вселена от по-висш порядък. Засмукват, пак подобно на водовъртеж енергия оттам и я излъчват в нашата, като едновременно се явяват преход между двете.

Къде видя порядък в динамичните системи, та чак говориш и за по-висш:)

тва, ядрен синтез, тва превръщане на водорода в хелии викаш са незначителни подробности.

В порядъка, в който се разглежда въпроса тук, да. Освен това, "черната дупка" би излъчвала в съвсем друг "диапазон" и очевидно, на съвсем друга основа от звездите в нашата вселена.

Ясна е работата. Що е то учен? Човек, който си няма и никога няма да има каквато и да е идея, и съответно решение за дадено нещо. Добре, че сме 21ви век, че видите ли, утре взели та ме запалили заради атеисткият ми коментар....

Направо изумях като видях, че за около десетина часа след публикуването на статията има повече от ...120 "компетентни" коментара!!! Никога не съм предполагал, че България е пълна със специалисти по космология и астрофизика!!! Толкова коментари не съм виждал дори и след мач между ЦСКА и Левски!!!

То за това са на това дередже,само умуват и не работят.

НЕ е нужно да си физик за да разбереш ,че тоз си плещи бабини девитини и че всъщност го показват като атракция , като на времето циганите с мечките.

Сега разбрах за какво са минусите - обиждам бабите... Извинете

Някой хора живеят в своята измислена реалност, а други хора популяризират тяхната философия за да може повече хора да живеят в нея и да не виждат истинската реалност. Пропагандата е тотална и вездесъща в днешният свят паднал свят. Прави ли ви впречатление липсата на алтернативни теории в средствата за масово индокриниране. Няма и да има защото новият вавилонски ред има нужда от своята религия на атеизма и окултизма. Никой никога не е виждал черни дупки. Нито неутронни звезди. Нито бели джуджета. Нито тъмна материя и енергия. Нито поява на нови звезди от газови облаци. Съвременната астрофизика е една удобна политкоректна митология за масова консумация. Част от комунистическата идеология която е несъвместима с християнството. Какво общо моеж да има между лъжата и истината? Между беззаконието и закона? Между доброто и злото? Верояно на моного хора им прави впечатление как модерните шамани се наричащи себе си учени се опитат да обясняват битието с невидими и несезаеми физически фениомени. Това им открива големи възможостъи за произволни спекулации които осребряват в парично и социални изражение.

"доброто и злото" Ти тръгваш от презумцията, че ти си от добрите, пък някъде там има лоши. Никой не ги е виждал, ама има - също като черните дупки. По същество разсъжденията ти са също толкова безсмислени. Разликата е, че ти намесваш някакви ефимерни понятия - добро и зло.

Тръгвам от дефиницията на Бог какво е добро и зло записана в Библията. От къде другаде човек ще знае ако няма абсолут който е създал и поддържа прядъка във вселената и чиито дума са истинни?

Да! А Земята е плоска и е ситуирана върху черупката на една костенурка. :)

Знаете ли кой е твърдял това? Мога улесня. Паганските шамани обитавали римокатолическата църква през средновековито. В Библията попдобни глупости не пише.

Евалата, това и аз се опитвам да им го кажа, но повечето форумисти са коне с капаци. Първо пишат и после пак не мислят....

Тоя съвсем е изперкал и говори само глупости!

И как пък така всички известни ни черни дупки само поглъщат материя, а няма такива, които да я изплюват?!?

Всъщност, "черните дупки" се явяват слънца, в тази друга вселена. Те, подобно на водовъртеж, засмукват материя от нашата вселена и я излъчват/"изплюват" в нашата, с другия си полюс. Звездите/"слънцата" пък се явяват "черни дупки" за една вселена от по-висш порядък. Засмукват, пак подобно на водовъртеж енергия оттам и я излъчват/"изплюват" в нашата.

Те, подобно на водовъртеж, засмукват материя от нашата вселена и я излъчват/"изплюват" в ДРУГАТА, с другия си полюс.

Това са хипотези, такива може да има хиляди от интересни до загадъчни. Докато едно твърдение е НЕДОКАЗАНО , то си остава хипотеза.

Ема то оттам се започва - от хипотезата.

Двама учени се разхождали в ботаническата градина и видели стъклени глобуси, които откъм слънчевата страна били студени а от към сенчестата били топли.Единият учен казал на другия,че може да му даде научно обяснение на тази аномалия.Другият казал че за тях обяснението е лесно, но как ще си го обясни обикновеният човек и попитали градинаря. Той им отговорил,че тъй-като много са се нагряли ги завъртял

Еми и космическия градинар по подобен начин понякога затруднява изследванията на нашите учени. Не ги информира, че е завъртял някой глобус...

Я да видим, как хокинг е гледал интерстелар и се сетил. Напомням че филма беше преди изказването на хокинг.;)

TIREX

този е елементарен лаик но поради ред западни "ценности" му дават трибуна..

тука много псевдо - учЕни пак, които запълват времето с четене на тъпи форуми. Не коментирайте Хокинг, преди да можете да седнете и да напишете решението на Шварцшилд за стационарна черна дупка на уравненията на Айнщайн.

българската злоба е гениална

What about Hoking, will he be able to do it? - I doubt it, he is a fraud.

Уф, дори и името му не си уцелил. И не се измъквай, че го знаеш, но нарочно си го написал така.

Виж, душко... Да ти обърна внимание, че сайтът е общо-информационен, а не специализиран за наука. Репликата ти щеше е да е намясто, ако беше в коментари в научен сайт. Тука всеки има моралното право да изказва мнение, щом като има такова. Тъй че макар и учен, неадекватния си ти, в случая. Работил съм, закратко, навремето, в една бояджийска бригада. Майсторът обичаше да казва: "Учен, ама прост." - за някого си.

Това, че си в състояние да ВЪЗПРОИЗВЕДЕШ решението на нам'си койси, не означава нищо. Може да го направи всеки даскал по физика от третокласното СУ.

TIREX

ти така си мислиш -отдавна и айнщайн бе разобличен че трудовете му са написани от жена му Милева Марич а въпросния е само Теоретик както и сакатия нищо доказано. просто голи приказки наречени Теории.

Уважаеми математико, не парадирай с решенията на дадени уравнения, преди да затвориш очи и да се опиташ да си представиш сламена шапка напр. Математиката е помощно средство за изразяване и онагледяване на имагинерното пространство, което се намира в главата на човек. Дали уравненията на Айнщайн предсказват наличието на черни дупки или това са обеми от сингулярната точка преди взрива, в която не са протекли съответните реакции? В този случай черните дупки носят пълната информация за материята преди взрива. Има ли математика в това, което ти казах? А възможно ли е да се е случило?

тоя взе да става досаден вече , голяма мисъл му дошла в главата . то и другите физици си иамат идеи - защо само на тоя му лансират идеите ??? да не би да ги е доказал нещо ????

Например черните дупки 20 години преди да ги открият...

Ако някой е разбрал нещо нека сложи +.

Колко е страшно някой да измисли толкова голяма идея, че чак собствената му глава да не може да я побере...

Нещата са много по-прости. Черната дупка е задният вход на Пена. И Вуте си влиза и излиза оттам когато му падне. Тъй че Хокинг да ма цуне!

Хахаха ще ма скъсаш от смях , това се казва коментар .абе физиците да си пъхат главите вбчерните дупки ние търсим на пена задната врата към мазата

Ох, как ме успокои Стефан, много бях притеснен от падане в черна дупка, аха! На път за работа минавам покрай три-четири черни дупки и много ме е страх. Сега вече ще съм много по-смел, то не било страшно да падна, или ще стана на холограма на ивент хорайзъна, или ще ида в друга вселена, но пък така или инак до работа няма да стигна никога, или поне не до тази дето имам.

Това са небивалици и измишльотини-все едно да твърдите че отвъд хоризонта на Земята има нови Земи , а всъщност земята си продължава и ако се опитате да стигнете до хоризонта ще видите че той се отмества и нищо ново не се случва.Това е така защото Земята е кръгла, а аз съм създала и доказала с формули теория за Вселената -"Времетое кръгло", публикувана Фейсбук страницата ми със същото име, в коята обяснявам че черните дупки разположени както в периферията на Вселената ,тако и в центъра на галактиките всъщност се дължат на това че поради крайната скорост на светлината и поради това че нямаме други методи за наблюдение освен лъчевите базирани на електромагнитните вълни ние не можем да видим какво има отвъд тъй наречения хоризонт на събитието , подобно на това че няма как да видим и какво се случва отвъд земния хоризонт -в първия случай това се дължи на кръглостта на Земята а във втория на кръглостта на времето което се доказва с преобразуване в трансформациите на Лоренц, които служат за основа и на теорията на относителността на айнщайн -всъщност това е една крачка напред във физическия смисъл на тези формули , а не само тяхното математическо тълкуване -допускането че времето е кръгло намества пъзела на всички необяснени и неразгадани мистерии във физиката досега -а именно черните дупки -какво се крие отвъд тях и тъмната материя, която всъщност се дължи на тях.Да решим да пътуваме към някоя черна дупка е като дарешим да пътуваме към земния хоризонт -ще устанавим че той се отмества и няма такъв хоризонт-по същия начин и материята която "потъва" в черната дупка не изчезва а просто става ненаблюдаема за нас лъчево, и няма граница там където си мислим че има хоризонт на събитието-това е илюзорно и привидно само за нашата позиция на наблюдател като време и място

Добавям тук защото не се събра по-горе.Така че строежа на Вселената е непрекъснат и поради кръглостта на времето ако седвижим със скорост от порядъка на скоростта на светлината бихме могли да я обиколим по меридиана на времето и да се върнем в началния момент, така както можем да обиколим Земята по някой от меридианите или екватораСтруктурата на Вселената е безкрайна , но ограничена-пространството се ограничава от времето и обратното и единственото което е абсолютно е скоростта на светлината-нещо като бутилката на Клайн

Смятам, че по-точно, в такъв модел, (не само язиково, а и понятийно) ще е да се нарича времето "сферично", а не "кръгло".

Поразен съм, още повече че говорите в женски род. Внимателно изчетох написаното и го приемам напълно. Не е нужен математически модел, достатъчно е да се създаде пространствен модел, който да онагледи теорията и да я направи достъпна дори за учениците.

това е супер. трябва да се публикува наистина. има много повече смисул от глупостите на оня параполигиц.

Първо да изясним какво представлява гравитацията, пък тогава да мислим какво е черна дупка, освен това ако ще огтваме пространството това предпокага да имаме повече от 3 измерения т.е. теоретичната физика е в застой от 50-60 г. а старите модели не отговарят на въпросите. С една дума от 50 г. няма кой да мисли.

Бе те измеренията са 4 от известно време, ама за гравитацията е наистина така. Ма то ние и за материята не сме наясно що е точно, така че пий една бира и не се коси.

Писна ми да слушам колко е умен един физик-теоретик,фантазиращ свободно по теми,които не могат да се верифицират към момента на практика.

Този отговор го получих, когато си зададох въпроса какво е черна дупка. Това беше преди девет месеца, така, че нищо ново.

Един камион карал дупки. Една дупка паднала от каросерията. Камиона се върнал да я вземе и паднал в нея !

Еее, тва саундгрдън беха пичовска група 90-те, а тоя клип бая се въртеше по МТВ, преди да се сбози тая телевизия.

Това е Джани Родари, 'Приказки по телефона'. п.п. К'ви клипове, к'ви пет лева!

Soundgarden - Black Hole Sun

Не е вярно. Черните дупки са обекти с голяма плътност, когато Черната дупка се насити с материя, избухва и се разпръсква облак космически газ, след което той се сгъстява и образува звезди, те пак избухват и образуват друг вид звезди и така докато при последното избухване се образува отново черна дупка. Цикълът се повтаря отново и отново. Това е.

бати колко просто било.

"какво се случва с нещата,когато отиват отвъд хоризонта на събитията".Става това,което се случва всеки ден в нашият парламента!

Това отдавна е известно-черна-бяла материята влиза и излиза

Който е широко скроен и търпелив да прочете - Мистичната Кабала - от Дайън Форчън и след това ако разбере нещо да си прегледа гардероба.

Този инвалид е тотално изперкал вече, ама сигурно за тия глупости лапа тлъсти хонорари. Ако въобще говори той, а не го развяват като чучело и някой да програмира говор за абсурдните недоказани теории вместо него. Общо взето вече всеки може да си фантазира недоказани абсурдни твърдения и ако е с известно име ще му ги разтръбяват из света. Това ако го беше казал Пешо в кръчмата, щяха да го изхвърлят като от каубойски бар. "Информацията да се складира на границата, на хоризонта на събитието", ама верно ли си мислите, че като изречете 5 думи, които средностатистическия глупак дори не вдява и трябва да звучи гениално? Път било към друга вселена и да не се притесняваме, просто сме нямали до може да се върнем...абе ей льольо, я се осъзнай! Пълен фантазьор, а всичките му теории са непълни, недоказани и откровено грешни, ама нали го влачат да популяризира науката пък каквито ще глупости да излизат от негово име и колкото по-абсурдни, толкова по-сензационни.

Когато на теб кръстят физично явление ми се обади! А, мм чи те са - комплекс за малоценност! Е, не е точно физично явление, ама става...

Този инвалид ще те скъса както,къде, и как с всичко ЧУ ЛИ ХА-ХА-ХА ПЛЕБЕЙ

Оближи му сплесканият гъз, твоя воля.

Учудвам се, че при този, меко казано, елементарен отговор, индивид като теб може да разсъждава! "Инвалид" си ти, ама при теб други неща са закърнели! Засрами се от думите си!!!

Развитието на изкуственият интелект е настояща и реална алтернатива за слизане от клона, а НЕ заплаха ! Въпросът е фундаментален, като това дали да се експлоатира огъня или да се забрани защото шимпанзето страхува от него. Докато Хокинг генерално не преосмисли отношението си към този проблем, както направиха другите, практически няма как да намери отговор на въпросите които поставя. Можеби проблемът му е, че тогава няма да бъде "звездата", а след толкова години на върха не е лесно да напуснеш дървото.

Я по-добре да си гледаме нашите дупки по улици и тротоари.

Ето един практик :)

както и за гробищата , никой не може да каже какво е оттатък,така и тука. Той не дава отговор той поставя отнова основния философски въпрос.

Първо да подчертая, че не се заяждам. Ще изложа и моето мнение по въпроса с Бог. Червеите са слепи, нали така? Те не виждат и не знаят, че съществува светлината. Да, светлината, тази, която идва от слънцето. Представяте ли си? Червеите, въобще си нямат и представа, че на открито те са на светлина, те не я познават, дори не подозират за нея,НО... ние знаем, че тя съществува, защото имаме сетивата, за да я видим. Та...така и с моята теория...може би и ние нямаме сетивата, за да видим това, което ни вълнува от векове, но това не означава, че отвъдното не съществува. Просто нямаме сетивата. За това едни медитират, други се молят, но може би само така се стига до отключване на тези сетива, с които да видим Бог. Казват, че при някои хора има частични аномалии и за това виждат или усещат неща, които другите хора не могат/ става въпрос за истинските ясновидци като Ванга например и други/

Сетивата всъщност са в постоянен процес на развитие но при 3% до 7% от умственият капацитет е абсурдно да се говори за граници на възможности.

Да, разбирам ти идеята. Но това всъщност е научна идея. Тя първо не е нова а е много стара, и второ съвсем не се отнася до понятието "Бог". Онагледява се като един балон или сфера която се разширява. Всичко което е вътре в сферата е нашето познание досега. Всичко което е извън сферата е непознатото (но което ще опознаем в бъдеще). И колкото повече се разширява балона (сферата на познанието), какво става с повръхността му? И тя се увеличава нали? Тоест, границата с непознатото става все по-голяма. И така докъде? До безкрайност разбира се. Няма край. Та непознатото за което говориш че нямаме сетива, непрекъснато ще го има и дори ще става все повече и повече отколкото сме очаквали. Извод: Никога няма да можем да опознаем ВСИЧКО. Ерго => никога няма да можем да опознаем Бог. P.S.: И аз не се заяждам, просто използвам малко философски понятия и логика. Темата е много сложна и обширна да я разнищим тук накратко.

Заради градивния коментар, лишен от нападки и обиди ви слагам един плюс от мен. Трябва да се научим, че всеки си има мнение и то трябва да се уважава. Трябва да се спре с тези нападки, с тази война по форумите.

Няма нищо по-твърдоглаво от евангелиста... На него му стига Новия завет, понеже всичко останало идвало от Сатаната... :) Преди години отричаха цялята Наука, но през последните години смениха тактиката и започнаха да я представят като дадена от Бог. Не ви ли прави впечатление в последно време колко велики учени бяха определени като крайно религиозни? Проклети да са всички религии...

"Всеки истински учен е малко или много религиозен." - Айнщайн Първата глътка от чашата на природните науки прави човека атеист, но на дъното на чашата го очаква Бог - Вернер Хайзенберг, нобелов лауреат за физика

Тогава защо знаем за толкова много черни дупки и за нито един "черен изход", който да е обратната страна на дупката и от който да е дошло нещо?

"Изходът" може да са квазарите.

Това е толкова старо, че нямам думи. Обсъждано е още на конференицята по СЕТИ през 70-те години на миналия век Тоя хокинг взе да се прави на интересен. Виж дискусията Кардашов-Дайсън

И аз се обърках и не мога да разбера, старо ли е ново ли е. Стивън Хокинг от доста време насам си мени мнението, особено що се отнася до черните дупки. През пет минути се изказва различно и противоречи сам на себе си. Помня преди години че беше казал, че черните дупки не може да са средство за пътуване във времето назад в миналото, пък после беше казал че черните дупки са именно такова средство. А иди че го разбери!