Това е нова теория, огласена на конференция в Стокхолм от световноизвестния британски астрофизик Стивън Хокинг, пише в. "Индипендънт", цитиран от БГНЕС.

Попадналите в беда космически пътешественици няма да могат да се върнат в собствената си вселена, но ще могат да избягат другаде, е мнението на Хокинг.

Черните дупки на практика не са толкова "черни", колкото си мислят хората и могат да бъдат път, по който да се стигне до друга вселена.

"Съществуването на алтернативни истории за черни дупки предполага, че това е възможно", каза Хокинг.

"Дупката би трябвало да е голяма и ако се върти, вероятно има проход към друга вселена. Но няма да можете да се върнете в собствената си вселена. Така че, макар и да желая да пътувам в космоса, не бих пробвал това", казал Хокинг в Стокхолмския университет.

Предположението на Хокинг е опит да бъде отговорено на измъчващия физиците въпрос какво се случва с неща, когато отиват отвъд хоризонта на събитията, откъдето дори светлината не може да се върне.

Информацията за обекта трябва да бъде запазена, убедени са учените, дори и ако самото нещо бъде погълнато – и този парадокс обърква учените от десетилетия.

Сега Хокинг предложи информацията да се складира на границата, на хоризонта на събитието. Това означава че обектът никога няма да намери път към вътрешността на черната дупка, така че никога няма да се наложи да проправя обратен път. Това би означавало също, че хората може и да не изчезнат, когато попаднат в черна дупка. Те по-скоро биха останали като "холограма" на ръба, или да излязат на друго място.

"Ако усетите, че сте в черна дупка, не се предавайте. Има път навън", казал Хокинг на аудиторията.