Коментари - Открит е нов клас частици - пентакварки | IT.dir.bg
назад

Открит е нов клас частици - пентакварки

Нов клас предсказани теоретично частици - пентакварки - са били открити по време на експеримент в Големия адронен колайдер.

Обратно в новината

Коментари - Открит е нов клас частици - пентакварки | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Безпорно е, че руснаците си имат традиции в теоретичната физика, независимо от политически режими или икономически неволи.

Да... А вече май имат и други традиции, тъй като политическите и икономическите ядове ги берат янките.

Каквото кажат това е. Мисленето е трудно и болезнено занимание. Освен това е модерно да си неук и безидеен. Помпай мускули като петле.

Абе само не разбрах - защо са в различен цвят - женски ли са, какво ли ?!

Оцветени са в различен цвят, за да може по-лесно да ги следят, кой какво прави ... Иначе ако бяха само червени, от къде ще знаеш, кой какви ги действа.

Тези ще открият всичко което им наредят. В противен случай могат да изгубят финансирането си. Това прескъпо съоръжебие трябва да приозиведе нещо за да е спокоен данъкоплатеца. Фундаменталната физика днес работи чрез партийн и поръчения. Липсват им нови идеи и затова изравят от архива стари хипотези и предположения които да потвърждават и да осмислят същестуването на тази елегантна, интересна но безполезна машинария. Апологетите на науката и фантазъорите лаици, които за съжаляние не я познават от близо но се гордеят с нейната модерна митологична същност без да подозират, няма да разберат. Идеята на подобни статии и посветени на "прогреса" медии е да внушават на младият човек, че атеистичната отхвърлила първопричината наука бележи постоянен прогрес в своито развитие. Тези внушения трябва да ИМ обещават светло бъдеще. Но истината е че фундаменталната наука е в дълбока криза и се занимава основно с поддържане на популярните митове в името на илюзията на тези които намират висш смисъл в цветните дрънкулки и всякакви техно джаджи. Развиват се само технологиите донякъде защото в технологичният сектор има реално реална конкурентна, но там пък има друг сериозен недосатъчк - птаентното право или правото на банмковите институция да притежават човешкото познание за свои лични нужди.

Ей, пшт, дайте му на това момче двойна надница за днес. Вижте колко дълги неща пише.

Най-тъжното е, че той тези глупости ги пише съвсем безплатно.

СЪБУДИ СЕЕЕЕ!

И хексакларки да открият, пак няма да върви футбола в България;))

за пари, милиарди, колкото смучат тия, аз и хексакварка ще открия, че и окто- дори...съвременните физици са клоуни за пари, освен това са и провалили се математици.

Гроздето е кисело. Имам познати, които отказаха работа в MIT за доста повече пари само и само да работят за ЦЕРН, тъй като там се развива съвременната физика.

Мен какво ме интересува това, като дават ново поскъпване на тока и хляба тази година?

та с колко ти поскъпват лебот и токот? А колко апартамента имаш, и колко хилядарки под дюшека за телефонни измамници?

Неприятна новина за коментиране от мурзилките. Те и затова не коментират тук. Виж, ако бяха балистични ракети или армата танкове - щяха да са на първа линия да бранят Кремълския лилипут!

Тъпако, ти прочете ли въобще кой ПРЪВ го е предсказал теоретично?... Ама така де, нито "мурзилките", нито сороските имат причина да се радват все още - особено след като е оповестено от ЦЕРН. Пичовете май дотам са я докарали вече, че се чудят коя теоретична разработка "да докажат", само и само да не паднат по гръб. Да видим сега дали няма да се повтори историята със свръх-светлинното неутрино.

.не им вярвайте на тези нарочно заразени с тн"ваксинации" псевдофизици..ОБлъчват ги с високо активни обемни скенери маскирани като лампи а те не могат да определят че тези "Луминисцентни тела са високо радио активни с проникваща режеща радиация..харчат милиарди откраднати от народите живи евра,рубли,... и правят престъпление след контра престъпление..

За тях не знам, но ти със сигурност си получил увреждания от всякакъв характер и калибър, приятелю... С тревата ли прекаляваш или си отвличан от извънземни?

Безкрайността на числата малко си противоречи с крайността на Вселената. Що числата са безкрайни, след като имаме да броим крайни неща /частити например/?! Ако Вселената е безкрайна, как така търсим най-малката частица?! Ако е крайна, то най-малкото признаваме съществуването на нищото, което пък е най-голямата тъпотия в науката. Ако структурата на материята е съставена от безкрайно малки частици, от кво праим?!

не са научили големия взрив на математика.... математиката е човешко изобретение физиката също колкото повече научаваме за вселената толкова повече ги променяме не променяме вселената само я изучаваме например физиката на елементарните частици е една на големите тела е друга човечеството все още не може да ги обедини в една физична теория но това не означава че физиката противоречи на вселената просто още не я е обяснила напълно

квантовите физици ще репликират веднага :))) според тях наблюдението променя експеримента всъщност всеки променя вселената по малко...

Я е трябвало да го научат, поне на елементарна аритметика... Тогава щеше да знае, че трябва да добавя още материя към вече наличната, за да поддържа физичните характеристики на своето творение.

Може да се погледне и една много интересна и доста обоснована откъм факти, логика и математика (колкото и да не я харесвате) гледна точка, която показва подобието между физиката на малките и големите тела. За т.н. Принцип на подобието са се сещали много учени като Иссак Нютон и Пол Дирак, но за първи пит го видях много красиво изразен в книгата на един български учен - Васил Манев. Книгата се казва Единство и развитие на вселената, а англ. й версия The Unity In The Universe. Горещо я препоръчвам, много е силна...

Задаваш глупави въпроси, защото не си учил адекватно теория на числата.

няма глупави въпроси има глупави отговори когато човек пита значи иска да научи когато човек без да има познание реши че знае всичко тогава е неприятно

За момента всичко, което сме усвоили от природата и сме го подчинили и го използваме сме го изразили с множество функционални зависимости, като използваме не кое да е, а само и единствено математическия инструментариум. Числата могат да бъдат най-различни видове и да си ги кръщаваме както си искаме, но те изразяват реалността. Ако мислим правилно, то математиката може да ни върши прекрасна работа, а ако продължим да МИСЛИМ ПРАВИЛНО, не е задължително само да наблюдаваме, да описваме и да се чудим към кой откачен модел да нагодим реалността, за да не обидим автора му. Такава грешка е направил великият ум Айнщайн, който в старанието си да бъде забелязан, нагажда верните макар тогава теоритични резултати от Принципа на еквивалентността към ненормалния модел на модерния тогава учен Минковски. От този момент започват и парадоксите и нерешимите му и до днес диференциални уравнения. Не можем да се откажем от математиката, защото тогава трябва да потърсим истината в църквата. Може би това се и цели...жалко. Ако някой търси божествена частица му пожелавам късмет :-). Така преди години великите учени са заключили, че атома няма структура, след това, че атомното ядро няма, а не след дълго и че протоните и неутроните нямали структура. Времето показа, че това не е вярно, но никой не се учи от опита на историята...

Числата са измислени от хората и нямат връзка с вселената. Други цивилизации могат да ползват съвсем друга символика. Виж колко е различно нашето писмо от йероглифното, но и двете "азбуки" описват едни и същи човешки потребности. Строежа на вселената не зависи от това дали сме взели "числата" от някой арабин или някой римлянин или от някой извънземен.

Може би говориш за цифрите

Предсказан теоретично от РУСКИ учени, слушали РУСКА музика. Да се уволнят веднага от премиера.

Айде бе хора - кога ще откриете новия енергиен източник, че да им теглим една на руснаците. Пък и може да минем на синтез за ракийката, че голяма хамалогия по тез казани!

не енергиен източник, а енергиен акумулатор...

Ми то не е ли едно и също ?!

пентакварки от квачки пуйки на село в курника ли идва името ......

...като си толкова "светнат" кажи кое е пенталион и има ли в него панталон?

Една хубава новина. Браво. Хората наука правят, а ние тук си имаме некадърни политици, които не считат за необходимо да заделят пари за наука и образование, за забрана на уронването на престижа на учебните заведения и резултатът се вижда ясно по коментарите на някои особи. Късно им е вече да се образоват и освен да оплюят новината в неграмотността си, друго не се случва. Жалка родна картинка.

"Прост ПремиерА - прост съм и аз!"

Всека стотинка заделена за лош материал като тебе е загуба. Толкова пари даде бай Тошо за теб да те образова, ама прост си остана. Един пентакварк не можа да откриеш ей така от кумова срама, колкото да оправдаеш парите. Боклук.

Аз пиша грамотно и умея да водя културен разговор. А ти 1234- не. Изводът е за който може да си го направи. В смисъл- не се мъчи да си правиш изводи и да пишеш под новини на научна тематика. Остави това занимание на хората, които са учили повече от теб.

Като те чете човек ще си помисли, че ти като много кадърен десетки пентакварки си открил през живота си. Ти си един посредствен задръстеняк обвиняващ политиците за собствената си тъпота.

ЦЕРН, 1234... Май няма разлика. Не ти ли омръзва да си изтъкваш неспособността да коментираш научна новина адекватно?

Добро утро. Това отодавна е интегрирано в принципа на действие в Х.А.Р.П. Просто сега решиха официаДобро утро. Това отодавна е интегрирано в принципа на действие в Х.А.Р.П. Просто сега решиха официално да го споделят с простодушните.лно да го споделят с простодушните.

Владо - Копи-Пейста.

А супер струните? Къде са?

Питай Джими Хендрикс.

При тях проблемът е, че са прекалено малки и няма с какво да бъдат наблюдавани експериментално. За сега, може би ..

супер-струните е теория, която казва, че ако няма 3 измерения то има 10 :П

Тя, супер-струнната теория, не е модерна вече :)) Бяха го докарали до 11 измерения, но сметките не се получавали нещо. Сега актуална е М-теорията, която на практика е доразвита струнна теория, и има добавено още едно измерение, с което общо стават 12.

Тук е и това е стъпка към тях.