Биткойнът остава сравнително стабилен от дълго време, което е необичайно за криптовалута, чиято волатилност никога не е била ниска. Тази седмица цената на най-популярната криптовалута в света продължава да се движи около границата от 19 000 щ. долара за единица.

Въпреки че биткойнът се задържа на сегашното си ниво от доста време, повече от 70% са загубени от върховите стойности, които бяха постигнати преди около година. Анализаторите очакваха биткойнът да продължи да поевтинява до 17 хил. щ. долара за монета и дори не изключиха възможността курсът да спадне до 10 хил. долара.

Това обаче все още не се е случило, за което спомагат новите признаци за приближаващото се институционално признание на криптовалутата. По-рано тази седмица Google обяви партньорство с борсата за криптовалути Coinbase, в което ИТ гигантът ще позволи на клиентите си да използват цифрови активи, за да плащат за облачни услуги. Освен това холдинговата компания BNY Mellon обяви намерението си да добави криптовалути към съществуващите си активи, въпреки че размерът на инвестицията не беше обявен.

"Тези големи компании вярват в потенциала на цифровите активи и Web 3.0. Изграждането на основи отнема време, но тези компании гледат дългосрочно на изграждането на собствените си възможности, за да се уверят, че няма да изостанат след три до пет години" - посочва анализаторът на Oppenheimer Оуен Лау.