Украйна скоро ще признае законно криптовалутите, след като в сряда президентът Володимир Зеленски подписа закон за виртуалните активи. Съгласно новото законодателство Украйна ще може да създаде законен, регулиран криптопазар.

"Отсега нататък чуждестранните и украинските борси за криптовалути ще работят законно, а банките ще откриват сметки за криптокомпании", написа в сряда в Twitter украинското Министерство на цифровата трансформация. "Това е важна стъпка към развитието на пазара на виртуални активи в Украйна".

Това е второто четене на закона в украинския парламент. Въпреки че органът одобри първата версия през септември миналата година, Зеленски наложи вето през октомври, отчасти поради значителните разходи за създаване на нов държавен регулатор за криптовалутите. Новият законопроект ще упълномощи вече съществуващата Национална комисия за ценни книжа и фондови пазари на Украйна да поеме тази задача вместо нея.

Криптовалутите се оказват важен фактор в продължаващата война на Русия с Украйна. Някои украинци се обръщат към тях поради банковите ограничения, причинени от инвазията, докато страната е получила почти 100 млн. долара под формата на крипто дарения за различни групи и организации. Към 17 март официалният украински правителствен уебсайт, на който се искат дарения, е събрал над 55 млн. долара в криптовалута. От друга страна, експертите също изразяват загриженост, че Русия може да използва криптовалути, за да заобиколи наложените ѝ международни санкции.

Въпреки че преди това криптовалутите не бяха незаконни в Украйна, официалното им признаване и регулиране отваря нови възможности за търговия и данъчно облагане. По данни на платформата за криптоплащания TripleA, около 12,7% от населението на Украйна е притежавало криптовалута преди нахлуването на Русия.