Lenovo обяви новата серия лаптопи ThinkPad. Изцяло новите ThinkPad Z13 и Z16 се впускат в съвременната философия на дизайна, насочена към различна аудитория на бизнес потребители. Новият поразителен дизайн отразява променящото се отношение към технологията, въздействието върху околната среда и произхода на суровите компоненти.

Дизайнът не само е предназначен да осигури индивидуалистични първокласни цветови акценти като бронз и арктическо сиво, но също така включва по-устойчиви материали като рециклиран алуминий, наличен в арктическо сиво или черно, или рециклирана черна веган кожа. Устойчивостта се простира чак до опаковката, която е направена от 100% рециклируеми и компостируеми бамбук и захарна тръстика, а адаптерът за променлив ток използва 90% пост-консуматорско съдържание (PCC).

ThinkPad Z13 и Z16 ще се захранват от следващото поколение AMD Ryzen PRO процесори за мобилни устройства и ще включват процесора за сигурност Microsoft Pluton. Процесорът за сигурност на Microsoft Pluton е предназначен да помогне за защита срещу нови, сложни атаки и да предлага непрекъсната сигурност за потребителската идентичност, данни и приложения.

Ексклузивно сътрудничество между Lenovo и AMD

Lenovo и AMD си сътрудничиха, за да предоставят иновативния дизайн на платформата, рационализирайки всички аспекти на системата от силиций до хардуер и софтуер. ThinkPad Z13, съчетан с персонализирания и ексклузивен мобилен процесор AMD Ryzen 7 PRO от следващо поколение, осигурява превъзходно изживяване. Процесорът е оптимизиран да предоставя безпроблемна аудио и видео производителност, да увеличи максимално отзивчивостта и да осигури още по-добър живот на батерията в приложения като Teams и Zoom. ThinkPad Z16 може също да бъде конфигуриран с нови AMD Radeon дискретни графики с AMD Smart Technologies, предлагащи повишена производителност и професионално създаване на съдържание, както и ежедневни игри. Когато е сдвоен с процесорите Ryzen, AMD SMARTSHIFT MAX предлага до 14% моментално повишаване на мощността както за CPU, така и за GPU, а  SMARTSHIFT ECO увеличава максимално ефективността на батерията за удължени работни часове.

Формата отговаря на функцията С началото на 30-тата годишнината на ThinkPad, ние сме невероятно горди с наследството и следата, която оставя ThinkPad в историята на технологиите. Отдадеността на иновациите в полза на крайния потребител ще продължи десетилетия напред. Много сме развълнувани от значителната еволюция на дизайна в серията ThinkPad Z, но преди всичко ThinkPad Z13 и Z16 продължават да отразяват основополагащи принципи на стила и инженерството, на които марката вече е синоним.

Основните характеристики на дизайна и технологиите са интегрирани в ThinkPad Z серията, за да се подобри индивидуалното потребителско изживяване. Минимализмът е целенасочено желан.

Дисплеите са оптимизирани с ултра тесни рамки и продуктивното съотношение 16:10. Аудио и видео конференциите се подобряват чрез нова комуникационна лента, която съдържа по-добра FHD уеб камера с по-голям 1,4µm сензор и микрофони с двоен масив. Представен е и по-голям 120 мм ForcePad, който се движи безпроблемно с изцяло стъклената подложка за длани за бързо и лесно въвеждане. Тези, които са запознати с емблематичния червен TrackPoint, ще станат свидетели на нова функционалност: двукратното докосване на TrackPoint-а стартира бързо меню за комуникация с улеснен достъп до общите настройки на камерата и микрофона.

Не се заблуждавайте, Z13 и Z16 все пак са лаптопи ThinkPad и като такива са тествани по стандартите MIL-Spec 810H и преминават през същия строг контрол на качеството като всички лаптопи ThinkPad.