Безжичните камери за видеонаблюдение определено минаха на преден план по отношение на сигурността на дома и бизнеса поради днешния забързан начин на живот и удобството, което ни предлагат те. При избора на безжичен тип техника много хора си задават въпроса как точно става инсталацията, защото са свикнали да монтират уреди и устройства чрез окабеляване.

Ние решихме да ви спестим чуденето и попитахме екипа на магазин SellZone.bg какви са стъпките за монтаж на безжична камера за видеонаблюдение. Процесът може да ви изглежда сложен на пръв поглед, но ще откриете, че всъщност е доста прост и интуитивен. Нека заедно разгледаме основните стъпки и препоръки за успешна инсталация!

Какво е безжична камера за наблюдение?

Безжичните камери за видеонаблюдение са устройства, предназначени за запис и излъчване на видео чрез безжична технология. Вместо да използват кабели за предаване на информация към устройствата за мониторинг, те използват радиовълни, Wi-Fi мрежата, интернет или други методи за безжична комуникация. Има такива, които са подходящи за открити пространства, дворове, офиси и т.н., които обичайно са по-големи и професионални. Някои са въртящи или широкоъгълни за възможно най-голям обхват. Тези, предназначени за дома, често са мини модели и са дискретни.

Всичко за инсталацията

Преди да започнете с монтажа на безжичната камера за видеонаблюдение, трябва да определите подходящото място за нея. Ако ще я инсталирате навън, то трябва да изберете такъв модел, който да е устойчив на влага и други атмосферни условия. За малките и миниатюрните домашни устройства няма чак такива изисквания относно мястото на монтаж.

SellZone.bg

Подготовка за монтаж

Първо, изберете подходящото място за монтаж, като имате предвид обхвата на камерата за видеонаблюдение и зоната, която искате да наблюдавате. Също е важно дали сте избрали модел със стенен монтаж или такъв, който може да се постави на повърхност.

След това свържете предоставения захранващ кабел към устройството, като го включите в подходящия порт, и другия край - към контакта във вашето жилище или офис.

Свързване с мобилно приложение

За управление и преглед на записите обикновено се използва специализирано мобилно приложение. То може да бъде изтеглено от App Store (за iOS) или Google Play (за Android) на вашето мобилно устройство. След инсталирането му, следвайте указанията за създаване на нов потребителски акаунт. В процеса най-вероятно ще бъде необходимо да въведете имейл адреса си и да получите код за потвърждение. Напишете валиден имейл адрес и не допускайте грешки.

Настройки

След като свържете мобилния си телефон с безжичната камера, важно е да изберете и начина на връзка. Приложенията са различни, но са достатъчно интуитивни, за да се справите сами отлично.

Възможно е да има настройки за резолюцията, така че изберете тази, която е подходяща за вашите нужди. Настройте така, че да получавате известия при засечено движение.

Друга важна конфигурация е колко дълго да се съхранява записаното видео.

Предимства на безжичните камери за видеонаблюдение

А ето и няколко от много преимущества на безжичните камери за видеонаблюдение:

  • лесен монтаж - без кабели. Лесна, проста и бърза процедура по монтаж. Няма нужда телефонът ви да е свързан чрез кабел за камерата;
  • гъвкавост - могат лесно да бъдат преместени от едно място на друго, което е особено удобно за апартаменти под наем или временни инсталации;
  • достъпност - множество безжични модели предоставят възможността за достъп през интернет. Това означава, че можете да гледате на живо или на запис кадри от камерата от всяка точка на света чрез смартфон, таблет или компютър;
  • интеграция с други устройства - смарт устройствата днес се свързват лесно помежду си. Безжичните камери могат да бъдат интегрирани с други смарт устройства в дома ви, като аларми, датчици за движение или интелигентно осветление;
  • разширяемост - добавянето на допълнителни камери към системата е относително лесно. В повечето случаи просто трябва да синхронизирате новата камера с вече съществуващата мрежа;
  • енергийна ефективност - много модели работят с батерии, които продължават дълго време и се презареждат, което намалява разходите и е важно при места, където няма постоянен достъп до електричество.

Безжичните камери за видеонаблюдение предлагат голяма гъвкавост и удобство при монтаж и употреба. Те са перфектният избор за всеки съвременен дом, двор и офис - ефективно и иновативно решение за сигурността на вас и вашите близки.

Монтажът и настройката на безжичната камера за видеонаблюдение е процес, който може да бъде изпълнен бързо и лесно с правилната подготовка. Важно е да прочетете и спазите всички инструкции, предоставени от производителя на избрания от вас модел, за да сте сигурни че свързването е коректно.