През изминалия месец група млади монаси спечелиха турнир по електронни спортове, който се проведе в кампуса Нонг Кхай към университета Кхон Каен в Тайланд, предава PCmania.

Според местно издание победителите са ученици в Balee Sathit Suksa - училище в Тайланд, което обучава монаси.

"Новите участници искаха да влязат в състезанието, затова им дадохме тази възможност. Ние обаче не очаквахме те да го спечелят!", заяви Кокиад Часамчареонлап - академичен координатор на училището, в което се обучават монасите.

Освен да изучават будизъм по двадесет часа седмично, учениците имат право и на светско образование, в това число и изучаване на компютри и компютърни науки. Именно чрез това обучение учениците научават за електронните спортове и решават да подобрят уменията си на автомобилната състезателна игра Speed Drifters през свободното си време. На турнира те се явяват облечени в традиционните роби, като не липсваха гласове, които да определиха това решение като "неподходящо".

Кокиад обаче не е съгласен с това, казвайки, че е важно за учениците да преследват и развиват своите интереси.

"Искахме да дадем на учениците си възможност. Много от тях я нямат, тъй като идват от бедни или разпаднали се семейства", допълни той.