След първото си издание през 2018 г. Sofia Game Night се завръща с още по-богата и разнообразна програма, която включва над 40 събития на 30 локации в София. Към нощния график организаторите от Гьоте-институт България и ESL тази година добавят и програма със събития, които са продуцирани специално за Sofia Game Night. Специалната програма е финансирана по проект на Гьоте-институт България и Френски институт в България към Френско-немския кулутрен фонд.

Ключовата локация номер 1 в програмата на Нощта на игрите ще бъде отново Гьоте-институт на ул. "Будапеща" 1. Там ще се проведе третото годишно изложение Games Made in BG. В него се включват производители и разработчици на компютърни и настолни игри от България, за да представят разнообразието на българската гейминг индустрия.

В същия интервал, между 16:00 и 22:00 ч. публиката може да разгледа и колекцията от игри "Art Games", които са резултат от едноименната глобална инициатива на Гьоте-институт. През 2017 г. Гьоте-институт организира осем гейм джема в Мексико Сити, Сеул, Бостън, Джакарта, Сао Пауло, Новосибирск, Атина и Банкок. В тях се срещат артисти и разработчици на игри, за да изследват пресечните точки между изкуство, игри и политика. Игрите засягат различни социални и политически теми като миграция, властови отношения в обществото и други.

Именно въпросът за политическия потенциал на игрите от ключова роля в специалната програма на Sofia Game Night. Галерия КО-ОП например организира между 16:00 и 00:00 ч. събитието "Изкуството не е загадка". То среща млади български артисти и младежи, бежанци в България, които ще използват езика на изкуството, за да изразят себе си и да творят отвъд етническите и езиковите граници. В Нощта на игрите те ще работят заедно върху картини, които след това ще бъдат превърнати в пъзел, както и обратното - ще подреждат картини от парчета пъзел, за да покажат, че изкуството не е загадка и може да живее чрез играта.

Фондация GLAS пък се включва с тематична игра-викторина, посветена на ЛГБТ историята. В гейминг събитието за местната куиър общност в София въпросите ще засягат факти от историята на ЛГБТ движението, изкуството и популярната култура. Водеща на викторината ще бъде драг кралицата Monica Loca.

Освен с темите специалната програма на Sofia Game Night експериментира и с формата на играта. Така например Театър на сетивата ще се включи с неподозирано и игрово нощно изживяване, което ще преведе публиката затворен мазин, студио за татуиорвки или апартамент във висок блок. Театърът на сетивата, добре познат със своите Сетивни лабиринти, този път ще представи специално тематично игрово издание, което ще бъде с вход свободен, но само за тези, които се регистрират предварително.

Специалната програма на Sofia Game Night продължава още с косплей и к-поп парти, организирано от AnimeS в клуб Destiny от 18 ч. до полунощ. В бар "Стърлинг 2" пък ще се играе авторската игра "Who Shot the Sheriff", която ще излезе от формата си на настолно забавление и ще преобрази пространството и участниците с реквизити и костюми.

Как можем да развием и да направим една настолна игра истински специална е и в основата на конкурса на The Stars Group, клуб "Трите трола" и партньорите им от Sofia Board Game Weekend. От 15:00 до 19:00 ч. ще се проведе първото състезание за прототипи на настолни игри.

В специалната програма на Sofia Game Night влизат и събития за деца, които поставят фокус върху МИНТ уменията (математика, инженерство, наука и технология). С различни събития на РобоКидс, Метема и Британски съвет децата ще могат да се учат да програмират и създават игри.

И както всеки фестивал Sofia Game Night ще завърши с парти, но не какво да е. В 22:00 ч. в Derida Stage ще бъде представена инсталация и пърформанс, резултат от интердисциплинарния уъркшоп на SGN, който среща визуални артисти, музиканти и програмисти. Ментори на участниците са немско-бразилският композитор Даниел Морейра и българският диджей Ивайло Иванов. След това събитието в Derida Stage ще продължи с парти с музика за игри и музика, направена от машини, интерактивни игри на Street Fighter и др.

Повече за събитията в специалната програма на Sofia Game Night ще намерите тук, а пълната програма - тук.