Видеогрите все по-често попадат в полезрението на властите по света. В Япония обмислят забрана за децата да прекарват повече от час на ден в занимания с видеоигри, съобщи местното издание The Asahi Shimbun, цитирано от Technews.bg.

В края на миналата година Китай въведе нови правила, които ограничават непълнолетните да играят видеоигри. Сега подобни мерки планира и Кагава - най-малката префектура в Япония, разположена на остров Шикоку, където живеят около 1 милион жители.

Префектурният съвет в Кагава предлага децата на възраст под 18 години да бъдат ограничени във видеоигрите до един час в делнични дни и до 90 минути в почивните дни и празниците. Освен това на учениците от началните училища може да бъде забранено да играят видеоигри и да използват интернет след 21:00 часа, а на гимназистите - след 22:00 часа.

В настоящата форма проекторезолюцията не предвижда никаква отговорност, а само препоръчва на родителите, настойниците и учителите да ограничат времето, което непълнолетните прекарват във видеоигри и интернет. Независимо от това авторите на инициативата се надяват по този начин да подтикнат централното японско правителство да предприеме по-строги мерки.

Проектът е внесен в префектурния комитет в Кагава на 10 януари. Предвижда се той да бъде разгледан на пленарно заседание през февруари 2020 г. Преди това решението ще бъде внесено за обществено обсъждане.

По-рано китайското правителство наложи подобни ограничения на цялата територия на страната, но те се прилагат само за онлайн игри, които са по-лесни за регулиране. На непълнолетните е забранено да играят през нощта, докато през делничните дни имат не повече от 90 минути за игри, а в почивните дни и празниците - не повече от три часа.

Освен това за микроплащанията е въведен таван от 200 юана (29 долара) на месец, ако играчът е под 16 години, и не повече от 400 юана (58 долара) в случай, че играчът е на възраст 16-18 години. Властите обясняват забраните с грижа за физическото и психическото здраве на децата и юношите.

През май 2019 г. Световната здравна организация призна прекомерните занимания с видеоигри за болест. Пристрастеността към игрите се определя от организацията като модел на поведение, който се характеризира с нарушаване на контрола върху играта, присвояване на по-висок приоритет на играта в сравнение с други дейности и продължаване или засилване на геймърската дейност въпреки появата на нежелани последици.

Болестното състояние предполага отклоненията да се наблюдават най-малко в рамките на една година, без да се има предвид броят на часовете на ден, прекарани в игри. В същото време Асоциацията за развлекателен софтуер, която обединява най-големите компании за игри в света и създаде рейтинговата организация ESRB, не е съгласна, че видеоигрите могат да причинят пристрастяване.