Миналата седмица ASUS започна да приема предварителни поръчки за Zenfone 10 в САЩ. Според тайвански медии обаче, този смартфон ще бъде последният в серията Zenfone. Тайванската компания преструктурира бизнеса си и ще спре производството на тази серия смартфони.

Според източниците, ASUS извършва глобално преструктуриране. По-специално, броят на служителите на подразделението, отговарящо за производството на персонални компютри в Тайван и Китай, е намален. Вътрешни документи на компанията разкриват плановете за преместване на много от тях в мобилните подразделения, включително подразделенията Zenfone и ROG Phone. Сега обаче бе съобщено, че много от работниците са били съкратени, вместо да бъдат прехвърлени.

Това решение се дължи на факта, че ASUS е решила да спре да развива линията Zenfone. Вътрешен източник, запознат със ситуацията, заяви: "Мобилните устройства на ASUS традиционно са разделени на сериите ROG и Zenfone. Zenfone 10 обаче ще бъде последният от серията и екипът на Zenfone или ще бъде интегриран в други отдели, или ще бъде включен в екипа на ROG." ASUS все още не е коментирала официално тази информация.

От 2014 г. насам серията Zenfone няма силни позиции на пазара на смартфони с Android, особено в САЩ. Последните модели обаче, особено Zenfone 9 и 10, бяха признати заради добрия си живот на батерията, качествен софтуер и компактен дисплей, тъй като в момента наистина не е лесно да се намери малък смартфон с Android.

За ASUS преструктурирането може да е нов етап в развитието на други перспективни бизнес области и адаптирането към настоящите пазарни тенденции.

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО