По време на започналата ѝ днес ежегодна конференция за разработчици Huawei потвърди, че новата версия на операционната система HarmonyOS 2.0 ще се появи и на смартфони през 2021. Първоначално платформата беше планирана като дистрибуционна система за умни часовници, телевизори и IoT устройства, предава Mobile Bulgaria.

Изглежда разработката е напреднала сериозно и бета версията на HarmonyOS 2.0 ще е налична за разработчици още от днес. Тя обаче ще е предназначена за гореспоменатите типове устройства. След това към края на годината ще са налични SDK инструменти и симулатори за HarmonyOS 2.0 за смартфони.

Главният изпълнителен директор на потребителската дивизия на Huawei - Ричард Ю сподели, че следващата година ще видим и първите смартфони с платформата. Huawei стартира и проекта OpenHarmony, който ще позволи на разработчиците да надграждат върху версията с отворен код на операционната система по подобие на AOSP и Android.

Към момента проектът поддържа устройства със 128MB RAM или по-малко, но към април следващата година това количество ще бъде разширено до 4GB. Ограничението ще бъде премахнато изцяло през октомври 2021.

Сред функционалностите на HarmonyOS 2.0 ще са изцяло адаптивен потребителски интерфейс с подобрено гласово разпознаване, споделяне на файлове между устройства и т.н. Изглежда поне първоначално тази платформа може да е предназначена само за Китай.