Всеки родител рано или късно се изправя пред дилемата да закупи ли смартфон на своето дете или не. Този проблем обикновено се появява още със записването на подрастващите в първи клас и продължава да ни терзае поне до влизането им в гимназия, а понякога и след това.

Истината е, че без смартфон не може. На първо място, телефонът ни осигурява бърза връзка с детето. Без да преувеличаваме, понякога това може да спасява животи, а много често да пази от опасни ситуации.

Не е за подценяване и фактът, че телефонът дава самочувствие на нашия малчуган, доближавайки го до света на възрастните и предоставяйки му нещо ценно, за което да носи отговорност.

Много деца сами започват да искат смартфон още от първи клас - от една страна виждайки съучениците си с такъв, а от друга - защото та могат да играят забавни игри и да гледат весели клипчета.

Смартфонът обаче може да е нож с две остриета, правейки детето ни уязвимо към манипулации, застрашаващи както него, така и нас. Някои от тях могат да са сравнително безвредни, но други са наистина страшни.

За какво да внимаваме

Ако искаме надеждно да опазим детето си от опасностите, които могат да възникнат с употребата на смартфон, трябва да знаем какви са те.

Необходимо е да сте запознати с опасностите, които дебнат детето ви онлайн

Снимка: iStock by Getty Images

Веднъж след като ги набележим и определим много по-лесно можем да достигнем до тяхното елиминиране.

  • Лична информация

Много от приложенията събират ценна информация за всеки един от нас. Събраните данни най-често се използват с рекламна цел. Ние като възрастни можем много по-лесно да устоим на рекламите, не така обаче стои въпросът с децата.

Събирането на личните данни на нашето дете може да даде огромна власт в ръцете на недобросъвестни компании, които да го залеят с реклами и нотификации, които да манипулират психиката му.

И това е само малкият риск. Понякога информацията, събрана от приложенията, става жертва на хакерски атаки и изтича в тъй наречения "тъмен интернет", там тя става достъпна за престъпници.

  • Уязвимост в социалните мрежи

Социалните мрежи често имат изискване за възрастта, но това не пречи на лесното им излъгване. Истината е, че Facebook, Twitter и Instagram са много опасни места за децата.

Социалните мрежи и тяхната употреба са най-опасното оръжие в арсенала на престъпници, които биха използвали детската наивност за своите користни цели.

Различни изследвания пък показват, че социалните мрежи често стимулират развитието на нарцисизъм и егоизъм, и при по-лабилни хора могат да доведат до трайни състояния на депресия. Това се дължи на постоянното съревнование за лайкове и сравняване на индивида с образа на отсрещния човек

Не на последно място са, социалните мрежи са арена на пропаганда и дезинформация, която може да се окаже много опасна за един току що влязло в пубертета дете.

  • Приложения, източващи банковата сметка

Много приложения и особено игри изискват допълнителни покупки или микротранзакции. Към днешна дата съществуват цветни из забавни игри, които постоянно бомбардират геймърите с "промоции" за покупката на бонуси.

Децата могат много по-трудно да устоят на този тип реклама, което прави приложенията с микротранзакции изключително опасни.

  • Неподходящо съдържание

Връзката с интернет, която позволяват днешните смартфони, може да се използва за много добри цели. Подрастващите могат да научат много нови неща и да обогатят знанията си чрез интернет. Онлайн връзката обаче може да ги изложи и на неподходящо за тях съдържание, което да доведе до опасни последствия.

  • Застояването пред екрана

Не на последно място е застояването пред екрана на смартфона. Употребата на смартфона повече от няколко часа на ден може да доведе до проблеми с очите, хронична умора и да откъсне подрастващия от реалния свят и приятелите му.

Решенията

След като набелязахме рисковете, свързани с употребата на смартфон от деца, е време да потърсим тяхното решение.

Заедно с вашето дете трябва да изберете приложения, които са подходящи за неговата възрастова група. Ако искате да сте добър родител, е редно да ги проверите, преди да оставите детето си да играе.

Научете детето си да е отговорно със смартфона

Снимка: iStock by Getty Images

Потърсете приложения, които отговарят на интересите на вашите деца или които по забавен начин насърчават творческото мислене, подобряват концентрацията и търпението и добавят нови знания.

За да не събират личната информация на вашето дете, трябва сведете до минимума събираните данни, като това най-често става от менюто с опциите на всеки телефон и преглеждането на списъка с приложенията и одобренията на това, какви данни събират те.

За да предотвратим инцидентните покупки в приложенията по време на игра, приложенията, които изберем за децата, не трябва да съдържат опция за покупки. Също така може да сложите парола към магазините за приложения, за да избегнете нежелани плащания.

За да гарантирате безопасното използване на смартфона, трябва да въведете и ясни правила за употребата му.

За по-малки деца на възраст под 10, трябва да се уверите, че не прекарват повече от час с телефона в ръка. Важно е децата да имат достатъчно време и за други активности, докато растат.

За да предпазите зрението им е необходимо да активирате нощния режим на екрана, когато стане късно и да потърсите модел с достатъчно добри сертификати.

Смартфонът може да помогне на детето ви да развие интерес към музика или филми, затова не бива да му забранявате да го ползва

Снимка: iStock by Getty Images

Освен да следите колко време е детето ви с телефон в ръка, трябва да следите и то да не попадне на неподходящо съдържание. Това става като ограничите способностите на браузъра и предварително инсталирате подходящи приложения. Ежедневната проверка за пробив в сигурността на устройството, неодобрени инсталации или появата на вируси е ключова.

В този ред на мисли е ключове детето да ви възприема за приятел. Така то може да ви сподели, ако стане жертва на кибертормоз или се сблъска с друга неприятна ситуация в онлайн пространството.

Подходящите приложения

За да ви улесни, ще ви представим няколко много полезни приложения, които да инсталирате на смартфона на детето си, за да го направите по-подходящ за него.

YouTube Kids е приложение за видеоклипове, създадено специално за деца. То предоставя много по-пълноценна и подходяща видео среда за децата. Апликацията използва комбинация от автоматизирани филтри, предпазваща най-малките потребители онлайн. Родителите могат да ограничение на времето на гледане за децата си, да блокират видеоклипове и да гледат историята на гледанията им.

Duolingo е забавното, безплатно приложение за изучаване на над 35 езика чрез бързи уроци с големи размери. Самото учене е оформено като игра и е изключително подходящо за хора от всички възрасти. Известно е, че именно децата научават най-лесно език, така че това е почти задължително за вашия малчуган приложение.

С Уча.се (ucha.se) имате над 16 000 видео урока и теста на разбираем и интересен език! Подготвяте се бързо и лесно за училище по всички предмети.

Избирате предмет и клас, гледате видео уроци, правите тестовете след тях и веднага затвърждавате наученото.

"Градина С Думи" е безплатна игра, която стимулира логическото мислене и позволява на вашето дете по забавен начин да се учи на правопис.

Приложението Family Link на Google ви помага да зададете правила за онлайн поведението на децата на смартфона им. Това ще им помогне да учат, играят и сърфират в мрежата безопасно. Чрез апликацията ще може ефективно да ограничите времето за ползване на смартфона, както и да имате постоянното му местонахождение, а с него и това на вашето дете.

Това естествено е малка част от подходящите за детето ви приложения. Ако искате то да ползва смартфона си безопасно трябва да прекарате време заедно, да видите какви игри и забавления харесва, след което заедно да ги инсталирате и направите употребата им безопасна.

Безопасни телефони

За да гарантираме безопасната и надеждна употреба на смартфона от нашето дете е необходимо да проверим най-подходящите предложения на пазара.

Смартфонът може да се използва и с образователни цели

Снимка: iStock by Getty Images

HMD Global, производителят на смартфоните Nokia е една от компаниите с най-богат набор от предложения. На първо място моделите на компанията идват със сертификат на TÜV Rheinland за ниски емисии на синя светлина. Това означава, че смартфонът е по-щадящ зрението, което е особено важно, когато го употребяват деца и подрастващи.

Смартфоните Nokia се славят с надеждните си и бързи актуализации. Ъпдейтнатият софтуер е основното препятствие срещу хакерите, които могат да се възползват от отрита, но неотстранена уязвимост.

Финландците поддържат смартфоните си актуални и в безопасност с редовни корекции на сигурността. Всъщност може да се каже, че HMD Global е единствената компания, която наистина успя с програмата Android One, коментират от Gizchina.

Телефоните Nokia щадят очите и са подходящи за подрастващи

снимка: HMD Global

Най-голямото предимство на HMD Global обаче е социалната отговорност на компанията и загрижеността й относно това как децата използват телефоните. Финландците участват в различни програми, насочени към безопасността на подрастващите и дори имат наръчник, как да повишим тяхната сигурност онлайн. Освен това HMD Global е ангажирана и със свързаните с пандемията онлайн обучения и предоставянето на лесен и надежден достъп на всяко дете до тях.

 

*Материалът съдържа продуктово позициониране