Правителството на Япония одобри финансиране от 2.2 милиарда долара за реализирането на мащабен проект за строеж на космическа база на Луната. Идеята е на Японската космическа агенция JAXA и предвижда построяването и обзавеждането на базата да приключи до 2020 г.

Проектът трябва да стартира с изстрелването на космически апарат със спускаем модул към Луната до 2015 г. Там машината ще достави екип от хуманоидни роботи, които ще извършат строителните работи. Роботите-строители ще бъдат от изцяло ново поколение. Те ще са дело на японските инженери, които са безспорни професионалисти в тази област. Роботите ще бъдат интелигентни, самовъзстановяващи се и многофункционални.

Ще представляват тристакилограмови апарати, снабдени с гъсенична система за придвижване, слънчеви батерии и специално оборудване - сеизмографи, видеокамери с висока резолюция, инструменти за събиране и анализ на скали и лунна почва. Строителните дейности ще се извършват с ръце-манипулатори, подобни на човешките горни крайници. Управлението им ще се осъществява от Земята.