Японска космическа сонда се приземи в австралийска пустинна местност след 7-годишно пътуване до астероид, осветявайки нощното небе и носейки със себе си това, което учените се надяват да бъде образци от камък, съобщават очевидци, цитирани от Ройтерс .

Сондата „Хаябуса“ (Сокол) остави зрелищна опашка при приближаването на земната повърхност, слагайки края на пътуване до близкия до Земята астероид Итокава, започнало през 2003.

Говорител на въоръжените сили на Австралия съобщи, че учени, наблюдаващи завръщането на сондата са потвърдили нейното приземяване и са идентифицирали мястото, но че тя няма да може да бъде взета оттам преди настъпването на деня. Едва тогава ще стане известно дали капсулата, за която се смята, че съдържа ценните образци, е в изправност.

"Хаябуса" кацна на астероида през ноември 2005 и, след като взе проби от повърхността му, успя да потегли обратно към Земята въпреки излизането на редица негови системи от строя.

Сондата е с размери 5 м при разтворени соларни панели и е снабдена с 4 двигателя. Ако се окаже успешна мисията, това ще е първият случай космически кораб да донася подобен образец на Земята от космическо тяло, различно от Луната.