На 20 юли 1976 година НАСА успява да реализира първото си кацане на повърхността на Марс. Сондата "Викинг 1" се приземява, с което започва историята на първата успешна мисия на повърхността на Червената планета.

Секунди след кацането започва разпъването на голяма антена, позволяваща на стационарната сонда да изпраща данни към Земята със скорост от 2 000 до 16 000 bit/s. На 21 юли 1976 година е направена и първата цветна снимка на Марс.

Излъчването на първата цветна снимка веднага поражда конспирации.

Вижте първите цветни снимки на Марс >> >> >>

Кадрите показват синьо небе и панорами, много подобни на тези на Земята.

Снимка на Марс с неправилен цветови баланс

Снимка: NASA

Карл Сейгън разбива тези надежди на пресконференция на следващия ден.

"Въпреки впечатлението от тези изображения, небето не е синьо", обявява ученият, който е член на мисията.

Първата цветна снимка на Марс след цветовото си калибриране

Снимка: NASA

Проблемът е, че филтрираните изображения на "Викинг 1" трябва да бъдат калибрирани, за да получат правилния цветови баланс. Първият опит обаче е неуспешен.

Така се раждат две конспирации. Според първата кадрите са от Земята, а според втората Червената планета е по-синкаво-зелена, отколкото искат да си мислим от НАСА.

Атмосферата в САЩ непосредствено след края на Виетнамската война е изпълнена с недоверие, което дава основание мнозина да смятат, че НАСА ги лъже умишлено, а сонда на Марс няма. Много по-дълготрайна обаче се оказва втората теория. Тя намира подкрепа и сред някои учени, считащи, че на Марс има живот или белези за съществуването му.

Космическата агенция пуска подробно описание на направата на първата снимка.

"Местното време на Марс е приблизително обяд. Гледката е на югоизток от сондата. По-голямата част от повърхността е оранжево-червеникава. Вижда се и по-тъмна скала в основата. Има следи от ерозия. Небето има червеникав оттенък, вероятно поради разсейване и отражение от червеникава утайка, суспендирана в ниските слоеве на атмосферата. Сцената беше сканирана три пъти от камера номер 2 на космическия кораб, всеки път през различен цветен филтър. За да се подпомогне балансирането на цветовете, беше направена втора снимка на тестова диаграма, монтирана в задната част на космическия кораб. Цветните данни бяха коригирани, докато се достигна подходящ цвят на сивото. След това същото калибриране беше използвано за цялата сцена", споделят от НАСА.

Мисията на "Викинг 1" приключва на 11 ноември 1982 година, като дотогава тя прави 57 000 снимки. Сондата измерва радиацията и температурата на повърхността на Марс, взема проби от почвата и доказва, че мекото кацане на Червената планета е постижимо.

От първата цветна снимка на Марс, досега НАСА периодично се сблъсква с въпроси относно точността на цветовете на снимките й.

За да ги разсеят, учените разкриват, че винаги монтират специални уреди за цветова калибрация. Така снимките показват това, което би се видяло и от хора, ако те някога кацнат на Марс - червеникаво небе и оранжевеещ пустинен пейзаж.

НАСА показва как прави цветовите настройки на изображенията от Марс

Снимка: NASA