Петима членове на екипажа на Сириус-2021 (SIRIUS-2021), след 240 дни в изолация, напускат днес наземния експериментален комплекс на Института по биомедицински проблеми на Руската академия на науките, съобщава ТАСС.

"На 3 юли 2022 г., точно в 13:00 часа московско време, приключва космическият експеримент Сириус-2021,в който петима членове на международния екипаж (трима мъже и две жени) прекараха 240 дни в условия, симулиращи работата на реална космическа експедиция на окололунна орбитална станция и повърхността на Луната. Екипажът ще напусне "космическия кораб" и ще се върне на Земята", съобщават от института.

По време на "експедицията" доброволци от Русия, САЩ и Обединените арабски емирства проведоха повече от 70 експеримента в различни области, като психология, психофизиология, физиология, санитарна хигиена, микробиология, биохимия и други.

Освен това екипажът извърши операции за кацане на Луната, излизане на лунната повърхност в специални скафандри и управление на роувър.

Експериментът е третият етап от международния проект "Сириус" - SIRIUS (Scientific International Research In Unique terrestrial Station).

Проектът се реализира в рамките на концепцията на Международния център за разработване на системи за биомедицинска поддръжка на междупланетни полети и се осъществява в Москва в базата на Института по биомедицински проблеми.

Сириус-2021 се организира от Института по биомедицински проблеми на Руската академия на науките и от програмата на НАСА "Хюмън Рисърч програм" (Human Research Program).

В проекта участват още Руската космическа агенция, Европейската космическа агенция, френската, германската, както и Космически център "Мохамед бин Рашид", руски и международни изследователски институти, частни компании.

Програмата на проекта включва експерименти, проведени от учени и специалисти от 15 страни.

Проектът "Сириус" предвижда серия от изолационни експерименти. Следващият такъв ще бъде симулация на полет в дълбокия космос, който ще продължи една година и ще стартира през юли-ноември 2023 г.

До 2028 г. се планира провеждането на три годишни експеримента.