Американски учени откриха връзка между конкурентната среда и еволюцията на мозъка, съобщи електронното издание Юрикалърт, цитирано от БТА.

Специалисти от Тексаския университет в Арлингтън са наблюдавали дребни сладководни риби - в естествените им местообитания и след преместването им от места с хищници на такива, където те липсват, но пък има голяма конкуренция.

В среда на засилено съперничество рибите развиват по-големи мозъци, а също така се повишават нивата на оцеляване, сочат данните.

По време на 30-дневен експеримент, проведен близо до Арима, Тринидад, изследователите установяват, че когато една риба е прехвърлена от среда с ниска конкуренция в такава с висока степен на съперничество е налице връзка между размерите на мозъка и по-бърз растеж. Това е показател за повишено търсене на храна, което пък дава по-голям шанс за оцеляване.

Риби, които са преместени и оцеляват на новото място до края на експеримента, имат доста по-голям размер на мозъка от останалите, които вече не са наблюдавани.

"Учените знаят за големи разлики в размера на мозъка на гръбначните животни от повече от сто години, има много хипотези" за това, каза професор Матю Уолш, който е един от ръководителите на проучването. "Нашето изследване подчертава важната роля, която може да играе конкуренцията" в този процес.

Проучването дава едни от първите експериментални доказателства за факторите, които могат да доведат до промяна в размера на мозъка, обясняват специалистите.

Данните са представени в публикация в "Еколъджи летърс".