Свръхмасивната черна дупка се е формирала около 900 милиона години след Големия взрив преди 13,7 милиарда години, предаде Ройтерс, позовавайки се на публикация в сп. "Нейчър", цитиран от БТА.

Древният обект, наречен SDSS J010013.02, захранва отстоящия на 12,8 милиарда светлинни години от Земята най-ярък квазар в ранната Вселена - SDSS J0100 + 2802, в чийто център се намира.

Въз основа на изчисления, показващи, че масата ѝ е с 12 милиарда пъти по-голяма от тази на Слънцето, черната дупка оспорва масово приетата хипотеза за растежа на черните дупки.

"Черната дупка SDSS J010013.02 е шест пъти по-масивна от най-големите ѝ познати на науката съвременници. Съществуването на подобни черни дупки по времето, когато Вселената е била на по-малко от един милиард години, оспорва теориите за формирането и растежа на черните дупки и коеволюцията на черните дупки и галактиките", пишат изследователите в сп. "Нейчър".

Според настоящата теория има лимит за растежа на черните дупки, но тази е твърде голяма, за да се впише в теорията, казва д-р Фуян Бян от изследователския екип от Австралийския национален университет.

Изследването е ръководено от астрономи от Пекинския университет. В него са участвали и специалисти от университета на Аризона в САЩ.

Според научната теория черните дупки растат, като поглъщат маса. Погълнатата маса се нагрява, създавайки радиационно налягане, което на свой ред я изтласква от черната дупка. Смята се, че този процес ограничава растежа на черните дупки.

"Въпреки че според теорията растежът ѝ трябва да е ограничен, тази черна дупка в центъра на квазар е натрупала огромна маса за кратък по астрономическите стандарти период от време", допълва д-р Бян.