Международен екип от изследователи e представил лазерен диамантен сензор, способен да измерва магнитни полета с рекордна точност - технология, която може да помогне за откриване на аномалии в мозъка, пише сп. "Сайънс адвансис", цитирано от БТА.

В съвременната медицина магнитните полета се използват широко за изследване на органи и структури в тялото. Магнитно-резонансната томография съчетава използването на магнит и радиовълни за откриване на ранни признаци на различни заболявания. Магнитоенцефалографията позволява да се наблюдава мозъчната дейност.

Устройствата за магнитно-резонансна томография и МЕГ обаче усложняват използването на тези технологии. Освен това е необходимо поддържането на ниски температури, за да се запази течният хелий.

Авторите на новото изследване предлагат алтернативен метод за търсене на магнитни вълни, без да се налага употребата на сложно оборудване. За целта учените са решили да използват диаманти. Интензитетът на светлината, излъчвана от квантови дефекти в диамант, се променя в зависимост от силата на магнитното поле. Изследователите обаче са открили, че по-голямата част от излъчваната от диаманта светлина се губи. Те са превърнали тази светлина в лазер, което е довело до 10-кратно увеличение на откриването на магнитни полета.

Предвижда се сензорът, базиран на новата технология, да може да се прикрепя към тялото на пациента. Това ще позволи да се записват показания през деня и по време на всекидневните задачи. Разработването на работещ прототип ще отнеме около пет години.