По време на Китайската народна политическа консултативна конференция главният дизайнер на китайската лунна програма - Ву Уйрън, е заявил, че следващата голяма цел на страната е Марс, съобщава CNN.

След успехите, постигнати в изследванията на Луната, Китай ще се отправи към Червената планета с идеята да се превърне във втората страна, успешно доставяла роувър на Марс.

Вижте как ще изглежда китайският марсиански роувър >> >> >>

Марсианската мисия на Китай ще стартира през юли или август 2020 година, а технологиите в нея ще са базирани на успешния дизайн на лунната сонда и роувър. Марсоходът ще се захранва от слънчеви панели, чиято площ ще бъде по-голяма от тази на лунния роувър. За целите на мисията ще бъде използвана ракетата Long March 5.

"През последните 60 години постигнахме много, но все още имаме за наваксване спрямо световните космически сили. Трябва да ускорим темпото си. Следващата година ще стартира мисията ни към Марс, ще имаме сонда в орбита, както и роувър на повърхността, който ще вземе проби от почвата", споделя Ву Уйрън.

В края на тази година Китай ще изпрати допълнителна сонда на Луната, която ще вземе проби от повърхността и ще ги върне на Земята. Ако мисията бъде успешна, то Китай ще се превърне в третата страна, осъществявала подобно начинание. Засега проби от Луната са връщали само САЩ и Русия.

В началото на тази година обаче Китай се превърна в първата страна в историята, изпратила сонда и роувър на обратната страна на Луната.