Международният еталон на килограма, който от 130 години е използван за всички измервания на маса, скоро ще бъде заменен с нематериална математическа константа, предаде Франс прес.

Масата на този цилиндър от платино-иридиева сплав с дължина 3,9 сантиметра и диаметър също 3,9 сантиметра определя килограма от 1889 г. Цилиндърът е съхраняван в Международното бюро за мерки и теглилки в Севр, близо до Париж. Малко хора имат привилегията да му се полюбуват.

Върху него тегне голяма отговорност - международният еталон на килограма служи като база за сравнение за всички измервания на маса в света, независимо дали става дума за медикаментозни дози, отрязване на парче шунка, претегляне на бебе или тежко индустриално оборудване. Страните притежават еталони, които периодично сравняват с исторически копия на международния еталон на килограма.

"Килограмът е последната мерна единица, базирана върху физически артефакт. Проблемът е, че той може да се променя, а това съвсем не е удовлетворително, като се имат предвид изискваните днес нива на прецизност", отбелязва генералният директор на Френската национална лаборатория по метрология и изследвания Тома Гренон.

Двадесет и шестата Генерална конференция по мерки и теглилки от 13 до 16 ноември във Версай, западно от Париж, вероятно ще потвърди новата дефиниция на килограма, формулирана въз основа на константата на Планк. След това през май следващата година международният еталон на килограма ще бъде детрониран от въпросната константа, открита през 1900 г. от физика Макс Планк.