Учени са открили първите доказателства за водни пари на Ганимед, най-голямата луна на Юпитер. За целта те са използвали нови и архивни данни от космическия телескоп "Хъбъл".

Вижте как изглежда Ганимед >> >> >>

Откритието е на екип, ръководен от Лоренц Рот от Кралския технологичен институт в Стокхолм, Швеция. Учените са изследвали данните, заснети от космическия спектрограф на "Хъбъл" през 2018 г. и други изображения, получени между 1998 и 2010 година.

Ултравиолетовите изображения, заснети през 1998 г., показват "цветни панделки от електрифициран газ, наречени аурорални ленти", обясняват от Американската космическа агенция НАСА, която стартира мисията на телескопа като съвместен проект с Европейската космическа агенция.

Предишни изследвания показват, че Ганимед може да съдържа повече вода, отколкото всички наши океани. Смята се, че лунният океан е на около 100 мили под повърхността, така че парите не са от там. Водата на повърхността е замръзнала поради температурите на спътника.

Откритията идват малко преди планираната за 2022 г. мисия с апарат, който трябва да достигне до Юпитер през 2029 година. Той ще прекара поне три години в изследване на планетата и три от най-големите ѝ луни.