Изригването на вулкана в Тонга през януари е било най-голямата експлозия, регистрирана някога в атмосферата от съвременната апаратурата, предаде Би Би Си.

Вижте снимки от изригването на вулкана >> >> >>

То е било много по-голямо от което и да е друго вулканично събитие от 20-и век или от тестване на ядрени бомби, проведено след Втората световна война.

Оценката е публикувана в научни статии в списание "Сайънс", като авторите са направили преглед на всички данни.

От най-новата история вероятно само изригването на Кракатау от 1883 г. може да съперничи на предизвиканите атмосферни смущения от вулкана в Тонга.

Смята се, че това катастрофално събитие в Индонезия е отнело живота на повече от 30 хиляди души.

Подводният вулкан Хунга-Тонга-Хунга-Хаапай, намиращ се само на 65 километра северно от столицата на Тонга Нукуалофа, изригна на 15 януари. Няколко души загинаха, въпреки че явлението доведе до образуването на огромно цунами.

"Тонга беше наистина глобално събитие, точно както и Кракатау, но сега имаме всички геофизични системи за наблюдение и те записаха нещо, което наистина беше безпрецедентно в съвременните данни", каза пред Би Би Си д-р Робин Матоза от Калифорнийския университет в Санта Барбара. Той е водещият автор на една от публикациите.

Учените сега имат достъп до изключителен набор от наземни и космически инструменти, включително сензори за атмосферно налягане, сеизмографи, хидрофони и спътници, които наблюдават Земята в целия светлинен спектър.

Огромната експлозия в Тонга, която стана след продължила няколко седмици подводна сеизмична активност, образува няколко вида вълни на атмосферно налягане, разпространили се на огромни разстояния.