През последната година Китай проучва своите проби от Луната, взети и върнати от мисията на космическия апарат "Чанъе-5". Сондата достави общо 1,8 кг лунен реголит за първи път след съветската "Луна 24" през 1976 г. Проучванията на учените разкриват, че в скалите и грунта на Луната има вода.

Вижте снимки от китайските мисии до Луната >> >> >>

Изследователски екип, ръководен от учени от Института по геология и геофизика към Китайската академия на науките, видя признаци на вода в пробите, идентифицирайки молекули H2O въз основа на тяхното ясно спектрално отражение. Изследването е публикувано миналата седмица в Science Advances.

Откритието на китайските учени показва, че на Луната има повече от очакваното количество вода, споделя Мат Сиглер, старши учен от Института по планетарни науки в САЩ.

"Сигурен съм, че има много американски учени, които завиждат, че нямаме сонда на Луната, за да направим това измерване", каза Зиглер, който не е участвал в изследването.

Зиглер ще бъде част от екипа на НАСА по изпращането на роувър през следващата година за сондиране на лед на южния полюс на Луната.