Китайският орбитален апарат Тянвън-1 си направи няколко внушителни селфита на фона на Марс.

Едно от епичните изображения, споделени от Китайската национална космическа администрация, показва близък план на Тянвън-1 и неговия слънчев масив, докато минава покрай северния полюс на Марс.

Друго изображение показва целия космически кораб за първи път. Подобна снимка не е правена до сега на нито един апарат в орбита около друга планета. Кадърът е като "изтръгнат" директно от научнофантастичен филм.

За да се направи снимката, Тянвън-1 пуска малка камера, която след това се отдалечава от апарата, за да направи снимка и предава изображението обратно. Само по себе си това е технологично постижение.

Китай разкрива, че досега Тянвън-1 е изпратил към Земята близо 540 гигабайта данни и все още има достатъчно енергия, за много нова научна дейност.

Вероятно ще чуем повече от орбиталния апарат на Китай, докато изследва геологията и магнитното поле на Марс през следващите месеци. Северният полюс на планетата е от особен интерес, тъй като се предполага, че съдържа огромни резервоари с воден лед - вероятно решаващ аспект за оцеляване на Марс в дългосрочен план.