Вторият най-богат човек на планетата Джеф Безос иска да живее вечно. Той финансира различни компании, които разработват технологии за побеждаване на смъртта по биологичен или дигитален начин. Той далеч не е единственият милиардер с подобна мечта.

Заедно с Юри Милнер, Безос е топ инвеститор в Altos Labs. Стартъпът е привлякъл нобелови лауреати в търсене на метод за обръщане на процеса на стареене в клетките. Но междувременно на Земята има поне два организма, които са потенциално безсмъртни.

Turritopsis dohrnii

Снимка: iStock by Getty Images

Видът Turritopsis dohrnii се нарича още безсмъртни медузи, защото потенциално индивидите от него могат да живеят вечно. Медузите започват живот като ларви, преди да се установят на морското дъно и да се трансформират в полипи. След това тези полипи произвеждат свободно плуващи медузи или медузи. Възрастните Turritopsis dohrnii са специални по това, че могат да се превърнат обратно в полипи, ако са физически увредени или гладуват, според Американския природонаучен музей, и след това по-късно да се върнат в състоянието си на медузи.

Медузите, които са родом от Средиземно море, могат да повторят този подвиг на обръщане на жизнения си цикъл многократно и следователно при правилните условия може никога да не умрат от старост, разкриват от Природонаучния музей в Лондон.

Turritopsis dohrnii са малки - около 4,5 милиметра в диаметър - и се ядат от други животни, като риби. Така че тези медузи не са действително безсмъртни, но определено могат да победят старостта.

Хидрите са род низши многоклетъчни организми, които приличат малко на медузи. Подобно на Turritopsis dohrnii, те също имат потенциала да живеят вечно.

Хидра

Снимка: iStock by Getty Images

Хидрите не показват признаци на влошаване с възрастта, съобщава Live Science. Тези безгръбначни са съставени до голяма степен от стволови клетки, които непрекъснато се регенерират чрез дублиране или клониране. Хидрите не живеят вечно при естествени условия поради заплахи като хищници и болести, но без тези външни заплахи те биха могли да бъдат безсмъртни.

Учените обаче споделят, че и двата вида потенциално безсмъртни животни са твърде низши и не "крият" тайната за човешкото безсмъртие.