През 2026 г. Европейската космическа агенция (ESA) ще стартира мисията PLAnetary Transits and Oscillations of stars (PLATO). Тя е специално създадена да открива подобни на Земята екзопланети. За целта ще бъдат изследвани общо 245 000 звезди. Очаква се мисията да открие десетки хиляди потенциално обитаеми планети, пише Universe Today.

Учените провели симулации, в които да разберат какъв би бил броя на новите светове, които евентуално ще бъдат открити.

"Използвайки най-консервативния модел и сценарий на мисията, ние изчисляваме, че ще открием минимум 500 планети с размерите на Земята, които ще бъдат намерени в период от 4 години", обяснява Филип Матушевски от мисията PLATO.

При най-песимистичния сценарий ще бъдат открити 12 подобни на Земята планети, които ще обикалят на сходно на нашето разстояние до своите звезди, които ще са от типа на Слънцето.

PLATO ще бъде първия космически телескоп, който ще е специализиран и в търсенето на планети около подобни на Слънцето звезди. Това е по-трудно, защото те са по-ярки. Досега мнозинството от откритите екзопланети са около по-малките и бледи червени джуджета. Това ще се постигне чрез специална архитектура, използваща 26 камери за наблюдение.

Мисията ще бъде изстреляна през 2026 година на борда на новата ракета " Ariane 6".