Екип от изследователи предполагат, че бихме могли да използваме съществуващите квантови изчислителни методи за изграждане на телескопи с размерите на цели планети.

Тези теоретични обсерватории биха могли да ни позволят да надникнем още по-далеч в дълбокия космос и да наблюдаваме далечни цели с много по-висока разделителна способност, нещо, което би могло да "революционизира астрономическите изображения", твърди екипът, ръководен от Жишин Хуанг.

"Планетарните телескопи" обаче няма да са с размерите на цяла планета. Те ще са отделни обсерватории със сегашните си размери, които обаче ще са свързани в едно цяло.

Иновацията на екипа на Хуанг се базира на използване на квантови комуникационни техники за по-добрата симбиоза между различните обсерватории.

В концепцията всеки фотон, който пристига в телескопния масив, може да бъде обработен един по един и да бъде записан в специално устройство за съхранение на квантова памет. Заради характеристиките на квантовото заплитане отделните телескопи могат да споделят информация помежду си мигновено.

"Има още много предизвикателства, които трябва да бъдат решени за устройство с размер на планета, но това е добра първа стъпка", каза Хуанг пред New Scientist.