Планетолози откриха на повърхността на Венера 37 структури, които според тях са активни вулкани, съобщиха Ройтерс и ТАСС.

"За пръв път успяхме да открием конкретни структури на повърхността на Венера и да докажем, че те са напълно активни съвременни вулкани. Възможно е част от тях в момента да спят, но не са мъртви. Това е доказателство, че недрата на Венера са активни от геоложка гледна точка", каза проф.Лоран Монтеси от университета на щата Мериленд.

Вижте снимки от Венера >> >> >>

Венера е възникнала в сходни условия като Земята, но драстично се различава от нашата планета. На нея днес практически няма вода, свръхплътната й атмосфера се състои от въглероден двуокис и азот с температура до 462 градуса по Целзий, а почти плоската й повърхност е покрита със следи от относително скорошна вулканична дейност.

В миналото според компютърните модели планетата приличала много на Земята и имала огромни водни запаси и относително мек климат. Учените се опитват да установят причините за трансформацията на планетата и да установят доколко активна е Венера от гледна точка на геологията.

Проф.Монтеси и екипът му са открили 37 активни вулкана на повърхността на Венера, като са анализирали радарни снимки, получени още в началото на 90-те години от американската сонда "Магелан".

Откритието им е важно за научните екипи, които подготвят бъдещи мисии до Венера, сред които са европейската сонда "ЕнВижън" и руско-американската мисия "Венера-Д".