Ново видео разкрива, как на Марс не само има облаци, но те плавно се носят над повърхността на планетата. Изображенията дело на камерите на марсохода "Кюриосити", който продължава да изследва повърхността на Червената планета.

Вижте как изглеждат марсианските облаци >> >> >>

Видеото е формирано от 8 снимки, направени от навигационната камера на борда на роувъра. Те са направени за общото време от пет минути. Марсианските облаци изключително изключително много напомнят на тези на Земята. 

Учените от НАСА обаче разкриват, че макар външният им вид да е сходен с този на перестите облаци, то образуването и състава им е доста различен.

Разликите

Атмосферата на Марс е много по-рехава, всъщност тя има 100-пъти по-малка плътност от Земната.

Марсианските облаци са съставени от ледени кристали на въглероден диоксид и вода. Те се формират по-високо от облаците на Земята, като понякога височината им достига до 100 километра над повърхността.

За сравнение земните перести облаци се формират на между 3 и 18 километра от повърхността, в зависимост от географската ширина.

В общия случай те се появяват в следствие на спад в температурите на най-горния слой на марсианската атмосфера, разпростиращ се от 100 до 200 километра надморска височина.

Кондензацията на частиците става около микроскопични фини частици марсиански прах, изстрелян на голяма височина от прашна буря. Изпарението на въглеродния диоксид от сухия лед на полюсите също има значение за формирането им.

Марсианските облаци се намират на много висока надморска височина и изглеждат осветени през по-голямата част на нощта. Гледката определено ще впечатлява бъдещите посетители и колонисти, споделят учените.

Приликите

Все пак и на Марс облаците са съставени основно от вода. Подобно на земните перести облаци, те са съставени от кристали, а не от капчици. Структурата им, която е по-рехава и сякаш на снопове също е сходна с облаците от този вид на нашата планета.

Учените отбелязват, че законите на физиката са еднакви навсякъде, което обуславя и приликите. Според астрономите, ако съществува планета сходна на Земята, то и облаците там ще се делят на познатите тук видове и ще имат сходна външност.