Учени от Американската космическа агенция НАСА откриха десетки езера, скрити под повърхността на Марс. Това става ясно от ново проучване, публикувано в списание Geophysical Research Letters този месец.

Вижте къде се намират езерата на Марс >> >> >>

Въз основа на радарните данни, които специалистите са анализирали, се смята, че езерата вероятно са напълно реални. Някои от тях изглежда са разположени изненадващо близо до повърхността на планетата, където температурите са толкова ниски, че учените биха очаквали те да замръзнат.

"Не сме сигурни дали тези открития са на течна вода или не, но изглежда, че подземните езера са много по-широко разпространени от това, което смятахме преди", коментира изследователят от Jet Propulsion Laboratory и съавтор на изследването Джефри Плаут. "Или течната вода е често срещана под южния полюс на Марс, или тези следи са показатели за нещо друго", посочва още той.

Изследователите предполагат, че активните вулкани могат да поддържат солените подводни течности достатъчно топли. Но в действителност няма доказателства за вулканична активност в района, припомнят още те.

Засега идентичността на новите марсиански езера и механизмът, който ги предпазва от замръзване, остават загадка. Плаут обаче се надява други изследователи да развият постигнатото до момента и да разберат какво се случва на най-близката до Земята планета.