Апаратът трябва да бъде изстрелян на 29 януари с ракетата-носител "Делта-2" от базата на ВВС Банденберг в Калифорния, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

"Данните, които ще бъдат получени с орбиталната обсерватория, ще имат важно значение за селското стопанство и метеорологията. Те ще помогнат в съставянето на прогнозите за времето и за предсказването на различни стихийни бедствия, в това число на суши и наводнения", отбелязва ръководителят на проекта от НАСА Кристин Бониксен.

Измерването на влажността на почвата ще разшири представите на хората за формирането на климата, в това число за кръговрата на водата и връзката му с енергийния и топлинен обмен на Земята. А това на свой ред ще облекчи контрола върху промените на водните ресурси на планетата, което сега е един от най-важните екологични проблеми, добавя Дара Ентекхаби, експерт от Масачузетския технологичен институт.

Кент Келог, сътрудник на Лабораторията за ракетни двигатели в Пасадена, щата Калифорния, разказва, че че с помощта на приборите си спътникът ще "надзърта" от космоса на дълбочина 5 сантиметра в почвата, измервайки влажността ѝ.

Спътникът ще използва радар и радиометър, които ще се допълват като "две лещи в един чифт очила". Едновременното им използване ще позволи измерванията да бъдат извършвани с висока точност.

Първият от тези прибори ще бъде снабден с въртяща се решетъчна антена с диаметър 6 метра, която ще се превърне в най-голямото подобно устройство, извеждано в космическото пространство. Благодарение на нея спътникът ще може да извършва постоянен мониторинг на Земята и за 2-3 дни да "покрива" цялата повърхност на планетата.

Апаратът, снабден със слънчеви батерии, трябва да работи на орбита най-малко 3 години.

Стойността на проекта (заедно с разходите за изстрелването) възлиза на около 915 милиона долара.