НАСА публикува любопитна снимка, на която се вижда "светлинен меч". Въпреки умишлената препратка към "Междузвездни войни", то от агенцията допълват, че лъчите на "оръжието" на са дело на технология на извънземна раса.

"Този небесен светлинен меч не се намира в далечна, далечна галактика, а в нашия роден Млечен път. Лъчът идва от бурното родилно място за нови звезди, известни като молекулярния облачен комплекс Орион Б, разположен на 1350 светлинни години от Земята", обясняват от НАСА.

Вижте още снимки от мъглявината Орион Б>> >> >>

Светлинният меч на снимката е наречен HH 24 и всъщност релативистичната струя. Това е астрономическо явление, при което потоци от йонизирана материя се излъчват по оста на въртене под формата на дълъг лъч. Изключително ускорената материя в лъча може да приближи скоростта на светлината (релативистична скорост, откъдето произлиза и името на това явление).

Образуването и захранването на релативистичните струи са твърде сложни процеси и са свързани с много и различни видове високоенергийни астрономически източници. Те вероятно се пораждат от динамичните взаимодействия в акреционните дискове, където процесите често са свързани с компактни централни тела, като например черни дупки, неутронни звезди или пулсари. Едно от обясненията за явлението включва преплетени магнитни полета, които са подреждат така, че насочват два диаметрално противоположни лъча навън от централния изток под малки ъгли (под 1%).

Един подобен лъч може да има дължина от над 1 светлинна година.