Учени установиха, че птиците какаду се учат и предават опита си като хората, съобщиха АФП и Асошиейтед прес.

Преди няколко години орнитологът Ричард Мейджър от Сидни, Австралия забелязва, че голямо жълтокачулато какаду отваря капака на контейнер за боклук и за разлика от повечето хора е силно впечатлен.

За птиците е твърде сложно да повдигнат капака на контейнер с клюна си, да го придвижат назад, докато се отвори и да се отдръпнат на достатъчно безопасно разстояние, преди пред тях да се открият скритите вътре угощения.

Мейджър се свързва с изследователи в Германия, за да установят по какъв начин птиците какаду са се научили на този трик. В началото на 2018 г. те разбират чрез анкета сред местни жители, че птиците в три предградия на Сидни са усвоили тази техника на движенията. До края на 2019 г. какаду вдигат капаците на кошовете за боклук в 44 предградия.

"От три до 44 квартала за две години е твърде бързо разпространение", казва Мейджър, който работи в Австралийския музей.

Следващият въпрос пред учените бил дали всяка от птиците се научава сама на движенията или ги копира от по-опитните какаду. Резултатите от изследването, публикувани в сп."Сайънс", сочат, че птиците се научават, като следват примера на по-опитните, досущ като при хората.

Учените са описали и други примери на "социално учене" сред птиците. Един от класическите примери е умението на сини синигери да пробиват металното фолио, с което се запечатват бутилките с прясно мляко във Великобритания през 20-те години. Движенията им обаче са доста по-елементарни и по-малко физически натоварващи от отварянето на капаци на контейнери за отпадъци.

Наблюдението в реално време на нова "културна тенденция" в природата, макар и в предградията, осигурява специална възможност на изследователите на какаду, каза Луси Аплин, когнитивен еколог в Института "Макс Планк" за поведение на животните и съавтор на изследването. "Това е мечтата на учените", казва тя.

Барбара Клумп от същия институт записва и изследва поведението на птици в рамките на един следобед през 2019 г. в предградие на Сидни и тогава установява, че не всички птици какаду успяват да отворят капака на контейнера и че повечето от успешните опити са на мъжки екземпляри, които са по-едри от женските птици. Онези какаду, които могат да отворят контейнера, дават признаци и сигнали, че доминират в социалната йерархия.

"Това може да означава, че птиците, които са по-социално ориентирани, имат повече възможности за наблюдение и усвояване на ново поведение, а също и за разпространение на новите умения", каза тя.

Папагалите, към които някои отнасят и какаду, са известни като много умни птици. Те имат малки мозъци, колкото орехи, но гъстотата на невроните им осигурява когнитивни способности, сходни с тези при приматите, каза Ирене Пеперберг, когнитивен специалист в Харвард, която изучава папагалите жако.

Те са известни със способността си да имитират човешкия говор. Птиците какаду пък са известни със способността си да използват нови предмети и инструменти, посочи тя.