Китайският учен, създал първите в света генно-редактирани хора, бе освободен след три години, прекарани зад решетките.

Хъ Цзянкуей се превърна в най-голямата научна новина на 2018 г., когато разкри, че е променил генетичния състав на човешки ембриони. След това той успешно ги е имплантирал в матката на жената, което е довело до раждането на момичета близнаци. На следващата година се роди и трето дете с генетични модификации.

Постижението на китайския биолог бе осъдено от международната научна общност. Китай реагира на скандала и постави под домашен арест Цзянкуей. През 2019 година ученият бе осъден на 3 години затвор.

Според китайския съд Цзянкуей "умишлено е нарушил" медицинските разпоредби и е "приложил необмислено технология за редактиране на гени към хуманната асистирана репродуктивна медицина".

Освобождаването на учения от затвора беше потвърдено от запознати и Цзянкуей отговори на мобилния си телефон.

"Не е удобно да говорим в момента", заяви той пред MIT Technology Review.

Постижението

Хъ Цзянкуей и неговият екип от Южния университет за наука и технологии в Шенжен използва генетичният редактор CRISPR, за да промени ДНК на момичетата, така че те да бъдат устойчиви на инфекция с ХИВ.

В рамките на спорните експерименти са участвали осем двойки. При всички тях мъжете са били ХИВ-позитивни, а жените - не.

Модифицираните бебета обаче не могат да се заразят с вируса, защото имат редактирани гени.

Преди светът му да се срине, китайският учен вярваше, че е създал нов метод за "побеждаване на ХИВ", който ще бъде разгледан за Нобелова награда.

Хората, които го познават, описват биофизика, като наивен и амбициозен идеалист, следвал в най-престижните западни университети.

Хъ Цзянкуей планираше да създаде клиника, в която да усъвършенства и комерсиализира технологията за модифициране на човешки ембриони.

Последствията

Успешният експеримент бе посрещнат с яростни критики по света и в Китай. Основното притеснение на учените е, че генетичният редактор може внесе непредвидими грешки в геномите на родените момичета.

Международните научни и медицински журнал отказаха да публикуват статиите на китайския биофизик.

Преди няколко месеца двама старши китайски специалисти по биоетика призоваха китайското правителство да създаде изследователска програма за наблюдение на здравето на децата с редактирани гени.

Биоетиците предложиха изграждането на специално съоръжение, предназначено за децата, родени с редактирани гени. Става дума за много напреднала болница, която ще се грижи за тях и ще ги изучава, търсейки възможни генетични мутации и грешки.

Не всички смятат мотивите на предложението за "алтруистични". Според критиците на предложението животът под постоянно медицинско наблюдение би бил доста сходен до затворническия. Истинският печеливш от това няма да са децата от експеримента, а учените, които ще натрупат повече информация и ще могат да усъвършенстват технологията за генно модифициране на хора.

Към този момент официалните разработки на генномодифицирани бебета са забранени в САЩ, Китай, Русия и мнозинството от държавите по света. Постижението на Хъ Цзянкуей от 2018 година демонстрира, че технологията за това вече е налична. Само преди няколко дена учени публикуваха пълния човешки геном, съдържащ 3,055 милиарда основни единици и 19 969 гена, които кодират протеини. Смята се, че една от ползите на изследването е свързана със създаването на по-точни и прецизни генетични редакции.